AKTUÁLNE: Peter Pellegrini podpísal konsolidačný balíček. Šaško vyčlenil 100 miliónov eur pre platy zdravotníkov

Na snímke minister zdravotníctva SR Kamil Šaško (Hlas-SD) a prezident Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí v Prezidentskom paláci v Bratislave 18. októbra 2024. Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Prezident SR Peter Pellegrini podpíše v piatok konsolidačný balík, keďže bola splnená podmienka na kompromisné riešenie pre zdravotníkov. Oznámil to počas vyhlásenia v Prezidentskom paláci.

Prezident sa rozhodol podpísať zákon o novej transakčnej dani, ktorú považuje za nevyhnutnú súčasť konsolidačných opatrení. Zároveň však vyzval vládu, aby do apríla budúceho roka, kedy sa začne platiť, zvážila úpravu prípadných nezamýšľaných negatívnych dôsledkov tejto dane.

Prezident v piatok podpísal zákon o transakčnej dani

Prezident Peter Pellegrini v piatok podpísal zákon o transakčnej dani, ktorý považuje za neoddeliteľnú súčasť konsolidačných opatrení. Transakčná daň je podľa neho viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

„Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami takejto dane. Daň má začať platiť až od 1. apríla budúceho roka, čo je dostatok priestoru na vyriešenie viacerých stále otvorených otázok,“ uviedol Pellegrini.

Prezident verí, že vládny kabinet prostredníctvom novely zákona urobí všetko preto, aby sa podarilo odstrániť nezamýšľané dôsledky zavedenia novej dane na celú spoločnosť.

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zákon o dani z finančných transakcií začiatkom októbra. Návrh prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní spoločne s ostatnými opatreniami konsolidačného balíka. Sadzba dane bude 0,4 % zo sumy finančnej transakcie pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti bude dvojnásobné na úrovni 0,8 %. Pre rozpočet by mala zabezpečiť asi 700 miliónov eur ročne. Budúci rok bude výber nižší, keďže začne platiť až od apríla.

„Predloženie návrhu kompromisu v otázke platov zdravotníkov zo strany vlády bolo aj mojou podmienkou, aby som podpísal konsolidačný zákon. Táto podmienka dnes pre mňa bola splnená, a preto som sa rozhodol, že o malú chvíľku po tomto stretnutí konsolidačný balíček, teda zákon z dielne vlády, podpíšem,“ vyhlásil prezident.

Balík sa podľa neho podarilo vyrokovať po intenzívnych rokovaniach s ministerstvom financií a po politických rozhovoroch v celej vládnej koalícii.

Návrh kompromisu vracia podľa Pellegriniho rast platov sestier a záchranárov do času pred schválením konsolidačného zákona. „V prípade sestier a záchranárov by prijatím tohto kompromisu skončil akýkoľvek dôvod na znepokojenie slovenského pacienta ich odchodmi,“ dodal.

„Osobne neverím, že by rozdiel medzi odborármi požadovanou a vládou ponúkanou sumou v raste platov lekárov mohol byť dôvodom na to, aby lekári ďalej prípadnými nátlakovými akciami znepokojovali slovenských pacientov a brali si ich ďalej za svojich rukojemníkov,“ zdôraznil prezident.

Pellegrini pripomenul, že v časoch náročnej konsolidácie nemajú záruku rastu platov mnohé iné profesie na Slovensku, „ktoré zarábajú podstatne menej ako dnes v priemere zarábajú slovenskí lekári“.

Šaško ponúkol kompromis, miezd sestier sa konsolidácia dotknúť nemá

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) ponúka sestrám a záchranárom rovnaké podmienky rastu miezd ako pred konsolidáciou, lekárom by mali platy narásť z pôvodných troch percent o 6,4 percenta. Informoval o tom po piatkovom stretnutí s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Verí, že zástupcovia zdravotníkov podmienky prijmú a ukončia svoje nátlakové akcie.

Správu budeme aktualizovať.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie