Ďalšie detské pohotovosti končia. Nemocnice bojujú s nedostatkom pediatrov

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, Unsplash)

Na Slovensku už od júla zaniklo niekoľko detských ambulantných pohotovostí. V polovici októbra prestane fungovať ďalšia. Situácia v Trenčianskom kraji je preto kritická. 

V Trenčianskom kraji sa aktuálne uskutočňujú zmeny v pohotovostiach pre deti a dorast. V niektorých mestách dochádza k rušeniu detských pohotovostí, čo vyvoláva kritiku verejnosti. Pohotovosti sa rušia v menších mestách, pričom služby sa centralizujú do väčších nemocníc. V Trenčianskom kraji bude napríklad služba naďalej fungovať v mestách ako Trenčín, Považská Bystrica, či Prievidza, informuje portál tvnoviny.sk.

Maloletí pacienti tak budú musieť za ošetrením cestovať desiatky kilometrov navyše. Situácii nepomáha ani nedostatok pediatrov v Trenčianskej nemocnici. Samosprávy opakovanie viedli dialóg s Ministerstvom zdravotníctva SR, k vzájomnej dohode však zatiaľ nedošlo. V dvoch okresoch na nejaký čas zatvoria aj ambulancie pre dospelých.

Zmeny súvisia s plánovanou optimalizáciou siete zdravotníckych zariadení, pričom cieľom je zlepšiť efektívnosť a dostupnosť akútnej starostlivosti pre pacientov. Rodičom sa odporúča, aby v prípade zdravotných problémov detí vopred konzultovali zdravotný stav s lekármi online alebo prostredníctvom telefónu, ak nejde o akútny prípad. Navyše, návšteva pohotovosti bez vážneho dôvodu môže byť spoplatnená.

Nedostatok pediatrov

V Trenčianskom kraji čelia detské pohotovosti vážnym problémom pre nedostatok pediatrov. V Trenčíne, hlavnej nemocnici kraja, bol zavedený nový režim kvôli nedostatku lekárov, pričom niektorí pacienti sú presmerovaní do iných miest, ako Považská Bystrica, Bojnice alebo Myjava. Pohotovostné služby boli reorganizované tak, aby aspoň čiastočne pokryli dopyt, ale ambulantná pohotovosť už v určitých hodinách nefunguje, čo komplikuje situáciu hlavne v noci a cez víkendy.

Tento nedostatok pediatrov sa v Trenčianskom kraji neustále zhoršuje, čo viedlo aj k rušeniu niektorých detských pohotovostí. Napríklad pohotovosť v Bánovciach nad Bebravou bola zrušená a pacienti sú teraz presmerovaní do Trenčína​. Očakáva sa, že v rámci celej krajiny môže byť situácia ešte zložitejšia, pokiaľ nebude nájdené riešenie, napríklad doplnením počtu lekárov alebo reorganizáciou služieb.

Detskú pohotovosť v Partizánskom rušia

O týždeň zanikne ďalšia detská pohotovosť, tentoraz v Partizánskom. Naposledy bude ordinovať 24. októbra. Informáciu pre TVNOVINY.sk potvrdil Jozef Božik, primátor mesta a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré sa dlhodobo snažilo o zachovanie niektorých bodov APS, rokovalo s rezortom i s pediatrami, napokon, žiaľ, neúspešne. Kompromisným riešením, ktoré ZMOS presadilo, je skrátenie ordinačných hodín v ambulantných pohotovostiach pre deti a úprava ordinačných hodín pediatrov v ambulanciách tak, aby ich mali aspoň raz v týždni otvorené do 16.00 h.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie