O týždeň nás čaká ZMENA ČASU. Pospíme si dlhšie, ale tma bude skôr

Čaká nás zmena času. Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com

Už budúci víkend nastane zmena letného času na zimný a pospíme si o hodinu dlhšie. V nedeľu (27. októbra) sa o 3.00 h posunie ručička hodín späť na 2.00 h.

Portál iMeteo informuje o tom, že mesiac október už tradične patrí aj zmene času. Je to štandardný čas, ku ktorému sa vraciame každý rok v tomto období. Zimný čas je však nesprávny pojem, pretože ide o oficiálny čas v našej zemepisnej šírke (SEČ) a letný čas (SELČ) vznikol „umelo“ ako dôsledok potrieb v danom čase.

Pospíme si dlhšie, ale tma bude skôr

Najväčším pozitívom zimného času je to, že si pospíme o hodinu dlhšie a ráno budeme sviežejší. Prichádzajúce obdobie má aj svoje negatívum, pretože poobedia budú čoraz tmavšie. Práve to môže na mnohých pôsobiť depresívne a je potvrdené, že nedostatok svetla má negatívne účinky na naše telo.

Na obzore je však nádej, že nastane zrušenie striedania času. Podľa prieskumov sa zvýšil počet ľudí v Európskej únii, ktorí si to prajú. V roku 2018 prebehla v rámci európskych krajín anketa, v ktorej sa 84 % zo 4,6 milióna respondentov vyjadrilo, že im striedanie času prekáža.

Na základe týchto výsledkov sa Európska komisia začala o tento problém viac zaujímať a padli už aj prvé návrhy na zrušenie striedania času. V tom čase však do hry vstúpila pandémia a nič z toho nebolo. Minimálne do roku 2026 sa však striedanie času nezmení a následne sa uvidí, akék kroky v tejto problematike urobí Európska únia.

 

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie