Dospávanie počas víkendu môže mať priaznivé účinky. Vedci zistili, že znižuje riziko TÝCHTO chorôb

Spánok. Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com

Máte počas týždňa nedostatok spánku a zvyknete dospávať cez víkend? Podľa zistení vedcov robíte správne, pretože takéto konanie znižuje riziko srdcových chorôb až o 20 percent.

Nedostatok spánku trápi mnohých ľudí a často je spájaný s rôznymi zdravotnými problémami vrátane zvýšeného rizika srdcových ochorení. Portál health.com informuje o novom výskume, ktorý odhalil, že dospávanie počas víkendu by malo pomôcť a znížiť riziko tohto druhu ochorení.

Podľa portálu tvnoviny.sk vedci vo výskume hodnotili údaje od približne 91-tisíc respondentov a 22 percent z nich bolo považovaných za ľudí s nedostatkom spánku. Išlo teda o ľudí, ktorí počas pracovných dní spali menej ako sedem hodín za jednu noc. Účastníkov následne rozdelili do štyroch skupín na základe toho, koľko hodín spánku, ktorým dobiehali týždenný deficit, mali v rámci víkendu. Prvá skupina nespala počas víkendu vôbec, a posledná spala počas dvoch voľných dní až o 16 hodín viac.

V priebehu 14-ročného pozorovania vedci zistili, že respondenti, ktorí mali najviac víkendového spánku, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb, ako tí, ktorí ho mali menej, prípadne ho nemali žiadny. Víkendové dobiehanie spánku podľa ich zistení môže celkovo znížiť riziko takýchto chorôb až o 20 percent. „Súvislosť sa stáva ešte výraznejšou medzi jednotlivcami, ktorí majú pravidelne nedostatočný spánok počas pracovných dní,“ uviedol vo vyhlásení Yanjun Song, spoluautor štúdie.

Spánok je dôležitý

Odborníci však varujú, že sa netreba spoliehať len na víkendový spánok. Dodali, že pravidelný nedostatok spánku má zlý vplyv nielen na srdce, ale aj na širokú škálu iných možných zdravotných komplikácií. „V tele je toľko funkcií, ktorých sa zdravý spánok dotýka, že víkendový regeneračný spánok síce môže pomôcť s niektorými, ale nie so všetkými,“ dodal Michael Grandner, docent a riaditeľ programu výskumu spánku a zdravia na univerzite v americkej Arizone.

Rovnako škodlivý je aj nadbytok spánku. Podľa vedcov môže byť nadmerné množstvo spánku spojené s rovnakými stavmi, ako pri jeho nedostatku. Aj v tomto prípade sa môžu vyskytnúť ochorenia, ako sú cukrovka, obezita a srdcové choroby. Nepravidelný spánkový režim je spojený aj s rizikom vysokého krvného tlaku.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie