Slovensko na chvoste EÚ: Minimálna mzda stále zaostáva za západnými krajinami

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik.com

Slovensko sa v roku 2024 umiestňuje na spodných priečkach rebríčka minimálnych platov v Európskej únii, pričom parita kúpnej sily (PPS) dosahuje hodnotu 843,05 eur, uvádza SITA.

Aj keď slovenská minimálna mzda prevyšuje niektoré krajiny strednej a východnej Európy, ako sú Bulharsko a Lotyšsko, stále zaostáva za západnými štátmi, ako sú Nemecko, Belgicko, Holandsko a Francúzsko.

 

V rámci krajín V4 (Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko) sa Slovensko ocitlo na poslednom mieste v porovnaní minimálnych platov v PPS. Česko dosahuje úroveň 883,03 eur, Maďarsko 921,82 eur a Poľsko 1434,50 eur. V roku 2024 má najvyššiu minimálnu mzdu v Európskej únii paritu kúpnej sily Luxembursko, ktorá činí 1912,08 eur. Luxembursko sa tradične umiestňuje na vrchole rebríčka minimálnych platov v EÚ, aj po prepočte podľa parity kúpnej sily, ktorá zohľadňuje cenové rozdiely medzi štátmi.

Na chvoste rebríčka je Bulharsko

V roku 2024 má najnižšiu minimálnu mzdu v EÚ Bulharsko, ktoré sa nachádza na konci rebríčka s výsledkom 798,82 eur, aj po zohľadnení cenových rozdielov medzi krajinami.

 

Porovnávanie je náročné

Analytik z INESS Róbert Chovanculiak však varuje, že porovnávanie minimálnych platov medzi krajinami je zložitou záležitosťou. Nestačí len porovnať nominálnu hodnotu hrubej mzdy, pretože každá krajina má rozdielne mzdové úrovne a zdanenie.

Parita kúpnej sily v prípade slovenských údajov je značne skreslená, čo podhodnocuje naše štatistiky. Zaujímavé je porovnanie s Českou republikou, ktorá je nám kultúrne aj ekonomicky blízka. Minulý rok dosiahla česká minimálna mzda iba 41 % priemernej mzdy. V Česku sa momentálne diskutuje o zvyšovaní podielu minimálnej mzdy na priemernej mzde, rovnako ako u nás,” vysvetľuje analytik.

Vyššie zdanenie minimálnych platov

Podľa neho, ak prejde navýšenie minimálnej mzdy v Česku, dosiahne v roku 2026 výšku 893,4 eur, čo predstavuje 43,4 % priemernej mzdy. Ak prejde slovenský návrh, minimálna mzda sa zvýši na 920 eur a odhadovaný podiel bude 53 %. To je o 10 percentuálnych bodov viac. Chovanculiak dodáva, že v Česku zrušili ďalšie stupne minimálnej mzdy pre súkromný sektor, zatiaľ čo na Slovensku ich máme päť, a to až do výšky dvojnásobku minimálnej mzdy.

 

Slovenskí politici navyše zdania minimálnu mzdu ešte viac – na oboch stranách: zamestnancov aj zamestnávateľov. Minimálna mzda vzrastie o 26 eur, no mzdové náklady na ňu budú o 57,6 eur vyššie. Na druhej strane, čistá mzda v Čechách bude vyššia o 23,5 eura. To predstavuje celkový rozdiel viac ako 80 eur, ktorý je dôsledkom vyšších daní a odvodov na Slovensku,” objasňuje Róbert Chovanculiak.

 

Český trh práce je v lepšej situácii

Podľa odborníka je český trh práce v oveľa lepšej pozícii než slovenský. Miera nezamestnanosti v Česku je 2,6 %, kým na Slovensku dosahuje hodnotu 5,8 %, pričom regionálne rozdiely sú u nás ešte výraznejšie. Rozdiel medzi najhorším a najlepším regiónom v nezamestnanosti je v Česku dvojnásobný, zatiaľ čo na Slovensku trojnásobný, a stále máme regióny s mierou nezamestnanosti nad 10 %.

Okrem toho máme výrazné problémy s dlhodobou nezamestnanosťou, ako aj s nezamestnanosťou mladých a ľudí s nízkým vzdelaním. Tieto faktory sú v ekonomickej literatúre považované za rizikové pri zvyšovaní minimálnej mzdy. Napriek tomu slovenskí politici hazardujú s osudom desiatok tisíc ľudí z chudobných regiónov. Tieto negatíva potvrdila aj empirická štúdia analytikov ministerstva financií,” uzavrel analytik INESS Róbert Chovanculiak.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie