Zelená domácnostiam: Dotácie na obnoviteľné zdroje energie stále dostupné! Nezmeškajte svoju šancu

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik.com

Od júla 2024 je v rámci projektu Zelená domácnostiam stále dostupná takmer polovica celkového rozpočtu 107,7 milióna eur, pričom domácnosti môžu získať dotácie až do roku 2029. Tento projekt umožňuje financovanie rôznych zariadení, ako sú tepelné čerpadlá alebo fotovoltické panely, informuje portál peniaze.sk. 

Projekt Zelená domácnostiam, ktorý realizuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), poskytuje slovenským domácnostiam jedinečnú príležitosť získať finančné prostriedky na využívanie obnoviteľných zdrojov energie.

 

Tento program, financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Program Slovensko, má za cieľ podporiť rodiny a jednotlivcov pri investovaní do zelených technológií, ako sú tepelné čerpadlá, slnečné kolektory či fotovoltické panely. Domácnosti môžu získať dotáciu vo výške niekoľkých tisíc eur.

Financie sú ešte stále k dispozícii – neváhajte s podaním žiadosti!

Od júla 2024, kedy sa spustila aktuálna fáza projektu, je naďalej k dispozícii takmer polovica finančných prostriedkov – konkrétne 51,64 milióna eur, čo predstavuje 47,9 % všetkých dostupných poukážok. SIEA doteraz vyplatila príspevky vo výške 8,76 milióna eur, čo tvorí približne 8 % celkového rozpočtu, pričom domácnosti môžu o podporu požiadať až do roku 2029. Celkový rozpočet projektu je 107,7 milióna eur.

 

Projekt Zelená domácnostiam je navrhnutý tak, aby podporoval inštaláciu zariadení na obnoviteľné zdroje energie. V rámci aktuálnej výzvy sú pripravené poukážky, ktoré môžu dosiahnuť hodnotu od 1 500 eur na kotol na biomasu až po 3 040 eur na tepelné čerpadlo. Dotácia môže pokryť maximálne 50 % výdavkov na zdroje obnoviteľnej energie.

Ministerka Denisa Saková už v júni avizovala postupné spúšťanie aktivácie žiadostí pre jednotlivé typy zariadení, čo má za cieľ zjednodušiť proces pre domácnosti aj zhotoviteľov. Aktivácia žiadostí sa začala v polovici júla, a žiadatelia môžu postupne získavať poukážky na kotly na biomasu, slnečné kolektory, tepelné čerpadlá, fotovoltické panely a veterné turbíny.

 

Zelená solidarita je na obzore

Čoskoro sa má spustiť aj projekt Zelená solidarita. Ministerstvo ohlásilo jeho spustenie na posledný štvrťrok 2024.

V rámci tohto projektu budú mať domácnosti s nižšími príjmami možnosť získať podporu až do 90 % oprávnených výdavkov.

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková pri predstavení projektu zdôraznila: „Naším cieľom je pomôcť slovenským domácnostiam znížiť výdavky na energie a zároveň podporiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Teraz máme skvelú príležitosť pomôcť aj nízkopríjmovým domácnostiam, ktoré by si inak nemohli dovoliť investovať do moderných zariadení, ani s bežným príspevkom. Pre tieto rodiny pripravujeme výhodnejšie podmienky. Zároveň plánujeme upraviť aj rozdelenie prostriedkov v rámci projektu Zelená domácnostiam, pretože predchádzajúce nastavenie nebolo spravodlivé.

 

Kým štandardná podpora v rámci projektu Zelená domácnostiam pokrýva maximálne 50 % nákladov na inštaláciu, projekt Zelená solidarita umožní pokrytie až 90 % nákladov.

Domácnosti budú môcť, rovnako ako v projekte Zelená domácnostiam, vyberať z 5 300 zariadení spĺňajúcich technické normy a inštaláciu zabezpečí 1 570 certifikovaných dodávateľov registrovaných v projekte Zelená domácnostiam.

 

Návod: Ako požiadať o poukážku v projekte Zelená domácnostiam

  1. Preštudujte si podmienky projektu – Pred podaním žiadosti je dôležité prečítať si všeobecné a osobitné podmienky dostupné na oficiálnej stránke projektu Zelená domácnostiam.
  2. Získajte technický návrh – Požiadajte svojho dodávateľa o technický návrh a cenovú ponuku na zariadenie, ktoré si plánujete inštalovať.
  3. Registrujte sa v informačnom systéme – Na stránke projektu nájdete sekciu „Žiadosti o poukážku“. Odtiaľ sa môžete zaregistrovať v informačnom systéme.
  4. Vyplňte formulár žiadosti – Uveďte potrebné údaje, ako miesto inštalácie a technické parametre zariadenia.
  5. Potvrďte záujem o poukážku – Po vyplnení formulára vám príde e-mail s odkazom na potvrdenie záujmu. Po kliknutí na odkaz bude vaša žiadosť zaradená do poradia.
  6. Očakávajte vydanie poukážky – Ak všetko prebehne hladko, dostanete e-mail s informáciou o vydaní poukážky, ktorá má platnosť 90 dní.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie