Čínska diplomacia opäť v akcii: Čo sa skrýva za pandami vyslanými do USA?

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Laura The Explaura, aboodi vesakaran

Čína sa opäť obrátila na svoju dlhodobo osvedčenú „pandiu diplomaciu“ a vyslala pandy do Spojených štátov len krátko pred tamojšími prezidentskými voľbami. Táto špecifická forma zahraničnej politiky, kde sa pandy využívajú ako nástroj na zlepšenie diplomatických vzťahov, sa po prvýkrát objavila v 70. rokoch. Píše o tom aj Denník N. 

V roku 1972 v rámci historického zlepšenia vzťahov medzi Spojenými štátmi a Čínou dostali Američania od Číny prvé pandy ako symbol priateľstva. Tento diplomatický manéver sa začal na bankete, kde prvá dáma USA Pat Nixonová viedla konverzáciu s čínskym premiérom Čou En-lajom o pandách, čo položilo základy tejto neobvyklej formy spolupráce.

Odvtedy Čína pravidelne daruje alebo požičiava pandy do rôznych zoologických záhrad po celom svete. Je to spôsob, ako upevniť zahraničné vzťahy, vylepšiť svoj imidž na globálnej scéne a tiež podporiť ochranu týchto ohrozených zvierat, píše The Diplomat. Čínske pandy sú dlhodobo symbolom mierových vzťahov a dobrého úmyslu, a preto sa pandia diplomacia stala nástrojom, ktorý Peking využíva najmä v situáciách, keď chce posilniť alebo zlepšiť vzťahy s konkrétnou krajinou.

Napriek tomu, že pandy už nie sú považované za ohrozené, ich starostlivosť je veľmi náročná a nákladná. Pandy sú totiž plodné len niekoľko dní v roku, čo zvyšuje ich reprodukčné nároky. Zároveň ich denná strava pozostáva takmer výlučne z bambusu, čo je pre mnohé zoologické záhrady nákladné a logisticky náročné zabezpečiť. Preto Čína pandy len „požičiava“, pričom krajiny, ktoré ich prijímajú, platia za starostlivosť veľké sumy, a pandy zvyčajne zostávajú v hostiteľských krajinách len obmedzený čas.

Dôležité je si uvedomiť, že aktuálne vyslanie pánd do USA prichádza v čase, keď sú vzťahy medzi týmito dvoma krajinami veľmi napäté. Vzťahy komplikujú obchodné vojny, obvinenia zo špionáže, napätie okolo Taiwanu a rastúce geopolitické trenice. Aj keď pandy môžu na prvý pohľad pôsobiť ako neškodné diplomatické gesto, odborníci tvrdia, že pandia diplomacia môže slúžiť ako jemný spôsob vysielania politických signálov bez priamej komunikácie.

Washington Post napríklad uvádza, že pandy môžu byť vnímané ako nástroj na upokojenie situácie alebo symbol ochoty udržať priateľské vzťahy aj v časoch, keď politická situácia nie je priaznivá​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie