Kandidátka strany Republika čelí trestnému oznámeniu za zverejnenie osobných údajov maloletého študenta

Ilustračný obrázok. Zdroj: Facebook/Lívia Pavlíková - kandidátka č. 14 - Republika

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) podala na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na kandidátku politickej strany Republika a slovenskú youtuberku, ktorá je blízka tomuto hnutiu, Líviu Pavlíkovú, informuje portál tvnoviny.sk.

Lívia Pavlíková sa preslávila zverejňovaním kontroverzného obsahu na internete, pričom niektorí odborníci označili jej vyhlásenia a činy za extrémistické.

 

V nedávnych eurovoľbách sa Pavlíková umiestnila na kandidátke hnutia Republika. Hoci do Európskeho parlamentu nepostúpila, získala 15 565 preferenčných hlasov a skončila piata medzi uchádzačmi o kreslo europoslanca.

Inštitút ľudských práv, ktorý sa dlhodobo zameriava na problematiku LGBTI+ komunity a homofóbie, podal vo štvrtok na Pavlíkovú trestné oznámenie za zverejnenie fotografie a osobných údajov maloletého študenta trenčianskeho gymnázia.

Škola plánovala zorganizovať spomienkovú udalosť na pamiatku obetí útoku na Zámockej ulici v Bratislave spred dvoch rokov. Po kritike politikov z Republiky však od tejto iniciatívy upustila, čo vyvolalo nespokojnosť napríklad od trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka. Ten vyjadril názor, že školy by nemali ustupovať ľuďom šíriacim nenávisť.

 

Právoplatne odsúdený Milan Mazurek zverejnil meno a fotografie učiteľky, ktorá navrhla pietny akt na Trenčianskom gymnáziu Ľudovíta Štúra. Následne sa jeho kolegyňa, neúspešná kandidátka strany Republika, pani Lívia Pavlíková, zamerala na jednu zo študentiek, ktorá sa chcela zúčastniť na spomienkovom podujatí,“ povedal riaditeľ IĽP, Peter Weisenbacher.

Dodal, že Pavlíková vo svojom videu na sociálnych sieťach zverejnila spomínané fotografie a osobné informácie sprevádzané hanlivými a posmešnými poznámkami. „Žiadame Generálneho prokurátora, aby okamžite zasiahol, pretože ide o nebezpečný precedens, ktorého potenciálne tragické dôsledky poznáme zo zahraničia.

 

Právnik IĽP, Daniel Grejták, uviedol, že inštitút žiada orgány činné v trestnom konaní, aby prešetrili konanie Pavlíkovej.

Študentka mala 14 rokov a Pavlíková ju označila slovným spojením „chodiaca depresia“. Hnutie Republika sa pre Denník N k incidentu vyjadrilo: „Každý, kto verejne zverejňuje svoje názory na sociálnych sieťach, musí počítať s tým, že niektorí s nimi nebudú súhlasiť. To platí aj pre plačlivú progresívnu mládež, ktorá sa nechala oklamať dúhovou ideológiou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie