Británia zasiahla ruskú tieňovú flotilu rekordným balíkom sankcií: Ohrozené miliardy z energetického exportu

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik.com

Británia vo štvrtok oznámila nový balík sankcií voči ruskej tzv. tieňovej flotile. Najnovšie opatrenia postihujú ďalších 18 ropných tankerov a štyri tankery pre skvapalnený zemný plyn (LNG), ako aj ruskú spoločnosť Rusgazdobyča, uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Podľa britského ministerstva zahraničných vecí ide o najväčší balík sankcií, ktorý zasahuje „srdce ruských energetických príjmov“ slúžiacich na financovanie vojny na Ukrajine. Spolu už sankcie postihli 47 ruských tankerov.

 

Experti citovaní agentúrou AFP tvrdia, že táto flotila, s nepriehľadným vlastníctvom alebo bez riadnej poistky, umožnila Rusku pokračovať v exporte ropných produktov napriek medzinárodným sankciám a cenovým stropom.

 

Londýn tiež zdôraznil, že za posledný rok tieto plavidlá prepravili ropné produkty v hodnote 4,9 miliardy dolárov. Kyjevská ekonomická škola oznámila, že objem ruskej ropy vyvážanej pomocou tieňovej flotily sa do júna tohto roka takmer zdvojnásobil na 4,1 milióna barelov denne.

 

Spojené kráľovstvo varovalo aj pred environmentálnymi rizikami, ktoré flotila predstavuje v dôsledku porušovania bezpečnostných noriem. V marci došlo pri pobreží Škótska k úniku ropy z tankera Innova, pričom škvrna mala dĺžku 23 kilometrov. Vo februári sa pri pobreží Talianska odohral podobný incident s tankerom Aruna Gulcay. Mimovládna organizácia SkyTruth dokumentovala celkovo deväť únikov ropy z ruskej tieňovej flotily, pričom odborníci predpokladajú, že skutočný počet je omnoho vyšší.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie