Slovenský operátor spúšťa osvetu pre seniorov: Ako sa brániť podvodným hovorom a bezpečne používať digitálne technológie

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik.com

Starší ľudia sa častejšie stávajú obeťami prepracovaných podvodníkov, ktorí využívajú ich dôverčivosť a menšiu skúsenosť s modernými technológiami. Preto je nevyhnutné, aby mali informácie o podvodných telefonátoch, ale predovšetkým, aby vedeli, ako ich rozpoznať a predísť negatívnym dôsledkom, uvádza SITA.

Naša prax ukazuje, že takmer každý druhý senior má obavy z podvodných hovorov,“ uviedol Marcel Zanechal, manažér korporátnej bezpečnosti v Slovak Telekome.

 

Slovak Telekom už tri roky aktívne podporuje digitálnu gramotnosť seniorov a vzdeláva ich o príležitostiach, ale aj rizikách súvisiacich s modernými technológiami. „Každý z nás môže prispieť k tomu, aby sa starší ľudia cítili sebavedomejšie a bezpečnejšie vo svete digitálnych technológií,“ hovorí Melinda Szabó, generálna riaditeľka Slovak Telekom.

Niekedy sú to drobné kroky, ktoré majú veľký vplyv. Našou snahou je, aby seniori bezpečne využívali digitálne technológie bez strachu z podvodov. Naša nová iniciatíva tiež povzbudzuje rodinných príslušníkov, najmä deti a vnúčatá, aby pomohli svojim starším príbuzným čeliť podvodným hovorom. Tento prístup prispieva k digitálnej inklúzii, ktorá obohacuje celú spoločnosť.

 

Osveta pre seniorov od októbra

Vzdelávacie aktivity sa zameriavajú na prevenciu. Seniori budú mať možnosť konzultovať priamo v predajniach Telekom, čo robiť v prípade podozrivých telefonátov. Pripravené budú aj informačné letáky s praktickými radami, ako zvládnuť nátlakové situácie a konať s rozvahou. Letáky budú rozdávať aj technici pri návšteve zákazníkov, aby sa dôležité informácie dostali nielen k seniorom, ale aj k ich blízkym.

Súčasťou kampane budú aj informačné videá s herečkou Ľudmilou Swanovou, ktorá sa takmer stala obeťou podvodného telefonátu, no svojou ostražitosťou sa mu vyhla. Vo videách sa podelí o svoje skúsenosti a poskytne rady, ako bezpečne používať sociálne siete a internet, aby seniori mohli digitálny svet využívať bez obáv.

 

Grantový program „zrelí na dobu digitálnu“ podporí seniorov

Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis už po štvrtýkrát vyhlasuje grantový program „Zrelí na dobu digitálnu“, ktorý sa zameriava na zlepšovanie digitálnych zručností a bezpečnosti seniorov v online prostredí. Tento program je kľúčovým nástrojom pre podporu digitálnej inklúzie starších obyvateľov Slovenska. V tomto roku je na podporu projektov vyčlenených 50 000 € a záujemcovia nájdu podrobnosti na www.enter.study/svet-seniorov.

 

Tatiana Švrčková, senior špecialistka CSR v Slovak Telekom, uvádza, že záujem o grant rastie: „Od začiatku programu sme finančne podporili takmer 160 000 € na projekty, ktoré pomohli viac ako 4 000 seniorom po celom Slovensku získať digitálne zručnosti a väčšie sebavedomie pri používaní technológií.

Grantový program podporuje organizácie, ktoré sa zameriavajú na zlepšovanie komunikačných schopností seniorov v digitálnom svete, bojujú proti podvodom a hoaxom a učia seniorov, ako sa brániť kybernetickým hrozbám. Tiež posilňuje mediálnu gramotnosť starších ľudí a kritické myslenie pri overovaní informácií a ich zdieľaní.

Žiadosti je možné predkladať do 14. novembra 2024, pričom výsledky budú oznámené 28. novembra 2024. Financovanie projektov bude prebiehať od 1. decembra 2024 do 31. augusta 2025.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie