Spoločný krok k obrane a povojnovej obnove: Grécko a Ukrajina podpísali bezpečnostný pakt

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Zdroj: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok v Bruseli uzavreli dohodu o spolupráci v oblasti bezpečnosti. Túto informáciu oznámili nielen Zelenskyj, ale aj kancelária gréckeho premiéra, uvádza TASR.

Grécko je odhodlané pokračovať v napĺňaní najnaliehavejších obranných potrieb Ukrajiny a poskytne ďalšie zdroje na zrýchlenie výcviku našich pilotov a technikov pre stíhačky F-16,“ uviedol Zelenskyj.

 

Bezpečnostný pakt bol podpísaný na okraji zasadnutia Európskej rady v Bruseli, čím sa Grécko stalo 21. členským štátom EÚ, ktorý s Ukrajinou podpísal takúto bilaterálnu dohodu.

Zelenskyj zároveň zdôraznil, že Grécko od začiatku ruskej invázie poskytuje Ukrajine vojenskú pomoc, zahŕňajúcu materiálnu podporu, technickú pomoc a výcvik.

 

Podľa vyjadrenia gréckeho premiéra je cieľom dohody, okrem posilnenia vojenskej podpory Ukrajiny, pripraviť cestu pre aktívnu účasť Grécka na povojnovej obnove krajiny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie