Každodenné sprchovanie sa je bežnou rutinou. Ako často kúpať deti, aby sa ich pokožka nepoškodila?

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Kúpete sa každý deň? Nie vždy je potrebné vliezť pod sprchu. Odborníci sa pozreli aj na každodenné kúpanie malých detí. 

Každodenné kúpanie alebo sprchovanie je rutinou pre mnohých z nás – a tiež pre naše deti. Je potrebné ich kúpať každý deň? Portál health.harvard.edu prináša jednoduchú a stručnú odpoveď: Nie.

Je zrejmé, že sú dni, kedy má umývanie veľký zmysel, napríklad keď je dieťa špinavé po dni strávenom lietaním po vonku, pokryté potom, farbou alebo inou viditeľnou nečistotou, prípadne sa mu podarilo vykonať veľkú potrebu mimo záchodu.

Je tiež dobré dať dieťa pod sprchu, ak strávilo deň v bazéne (chlór môže dráždiť pokožku), vo vode (vo vode môžu byť veci, ktoré sú dráždivé alebo nezdravé) alebo malo na sebe sprej proti hmyzu na odpudenie kliešťov a komárov. Aj pre väčšie deti, čiže pubertiakov, a, samozrejme, pre všetkých v okolí je najlepšie, keď sa zapáchajúci puberťák osprchuje mydlom.

Lekár môže niekedy odporučiť denné kúpanie z dôvodu určitých kožných ochorení. Nezabúdajme všetci na pravidelné umývanie rúk, aby sme predišli infekcii. Umývanie celého tela, pokiaľ sme sa cez deň nezapotili, nie je podľa odborníkov potrebné.

Veľa kúpania môže viesť k suchej, podráždenej pokožke dieťaťa. Pokožka má však aj prirodzené ochranné oleje a prírodné baktérie, ktoré nám pomáhajú udržiavať zdravie a bezpečnosť – a ktoré sa môžu zmyť každodenným kúpaním.

Ak vaše dieťa alebo dospievajúci pubertiak vyzerá celkom čisto, nepáchne potom, nepoužilo sprej proti hmyzu a nekúpalo sa v bazéne či inej vode (napríklad jazero), je dobré vynechať vaňu alebo sprchu.

Kúpanie dvakrát alebo trikrát týždenne je úplne v poriadku. V skutočnosti je pre mnohé deti v poriadku aj raz alebo dvakrát týždenne. Vždy môžete utrieť tvár, oblasť slabín a všetky špinavé miesta vlhkou handričkou.

Spotení tínedžeri rozhodne budú potrebovať viac kúpania alebo sprchovania v závislosti od miery aktivity a použitia dezodorantu. Ale aj v ich prípade je postačujúce umytie tváre a použitie mydlovej žinky na slabiny a podpazušie.

Tipy na zdravé kúpanie

Keď budete chcieť okúpať vaše deti, prečítajte si niekoľko tipov na zdravé kúpanie, ktorým zbytočne nebudete dráždiť citlivú pokožku:

  • Nepoužívajte horúcu vodu, ale radšej teplú.
  • Nenechajte dieťa kúpať sa zbytočne dlho, využite čas len na celkové umytie.
  • Vyhnite sa antibakteriálnym mydlám a perličkovým kúpeľom. Používajte jemné mydlo a šampón bez vône.
  • Uistite sa, že dohliadnete na kúpanie dojčiat či malých detí.
  • Uterákom radšej jemne osušte a netrite po pokožke. Ak má vaše dieťa tendenciu mať suchú pokožku, môže byť užitočné použiť jemný, neparfumovaný mastný hydratačný krém po kúpeli.
  • Ak má vaše dieťa ekzém alebo iné kožné ochorenie, poraďte sa so svojím lekárom, aby vám poradil s kúpaním dieťaťa na mieru.
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie