Taste Atlas opäť zostavil rebríček najlepších kuchýň sveta, ktorý odráža obľúbenosť tradičných jedál a kulinárskeho dedičstva jednotlivých krajín. Medzi lídrami nechýbajú talianska, japonská či mexická kuchyňa, ktoré si získali srdcia milovníkov dobrého jedla po celom svete. Na ktorom mieste sa umiestnila naša slovenská kuchyňa?
Portál Taste Atlas zverejnil rebríček 100 najlepších kuchýň na svete, nesmú chýbať kuchyne ako grécka, čínska či indická. Medzi top 100 sa však umiestnilo aj Slovensko či Česko.
Toto je top 20 svetových kuchýň
- Talianska kuchyňa
- Japonská kuchyňa
- Grécka kuchyňa
- Portugalská kuchyňa
- Čínska kuchyňa
- Indonézska kuchyňa
- Mexická kuchyňa
- Francúzska kuchyňa
- Španielska kuchyňa
- Peruánska kuchyňa
- Indická kuchyňa
- Brazílska kuchyňa
- Poľská kuchyňa
- Argentínska kuchyňa
- Turecká kuchyňa
- Americká kuchyňa
- Thajská kuchyňa
- Kórejská kuchyňa
- Chorvátska kuchyňa
- Srbská kuchyňa
Slovenská kuchyňa však v rebríčku neskončila na najhoršom mieste, dokonca sa umiestnila v top 50 kuchýň z celého sveta. O niečo lepší sú Česi, ktorí skončili na 35. mieste, Slovensko sa však so svojím 42. miestom vôbec nemusí hanbiť.
Ktoré slovenské tradičné jedlá zabodovali?
Medzi najlepšie hodnotené slovenské jedlá podľa tasteatlas.com patria halušky, zemiakové placky a ovčí salašnícky údený syr. Zo sladkých jedál sa bezkonkurenčne umiestnili šišky, a to na 5. mieste, či parené buchty na 9. mieste.
Obľúbené halušky, ktoré musí poznať každý pravý Slovák, pozostávajú zo zemiakov a múky, niektorí do cesta pridávajú aj vajce. Pravé slovenské halušky sú s bryndzou, ale mnohí ich obľubujú aj s tvarohom, kyslou kapustou či vajíčkami. V niektorých podnikoch už môžete nájsť aj s grankom, makom či lekvárom.
V talianskej kuchyni vyhrala bezkonkurenčne pizza
V Taliansku spomedzi jedál rozhodne dominuje pizza. Dnešná typická talianska pizza pozostáva z paradajkovej omáčky (pomodoro), syra, najpopulárnejšie mozzarelly, a z rôznych iných ingrediencií podľa vlastnej preferencie. Niektorí obľubujú jednoduchú margheritu, niektorí s burrata mozzarellou, prosciutto či salami.
Taliansko je populárne aj vďaka jeho cestovinám. Od tagliatelle cez špagety, penne či gnocchi. Najčastejšie sú podávané s obľúbenou paradajkovou omáčkou a so syrom parmigiano reggiano.
Japonská kuchyňa vyniká sushi a ramenom
V Japonsku rozhodne bodujú jedlá ako sushi, ramen či sashimi.
Sushi v našich končinách tiež čoraz viac naberá na popularite a rovnako je to aj s ramenom. Môže za to aj vplyv sociálnych sietí. Sushi pozostáva z ochutenej ryže a výberu rýb, prípadne z vegetariánskych alternatív. Mnohí majú radi sushi s lososom, tuniakom, avokádom, maslovou rybou či s inými ingredienciami. Sashimi pozostáva z plátku lososa položenom na ochutenej ryži. Sushi aj sashimi sa často podáva so sójovou omáčkou a wasabi.
Ramen kombinuje bohatý vývar, pšeničné rezance, mäso a rozmanité prílohy, ako sú marinované vajcia, morské riasy či zelenina.
Grécka kuchyňa ovládla rebríček jednoduchosťou
Medzi najlepšie hodnotené grécke jedlá patrí gyros, souvlaki či mussaka. Medzi obľúbené pochutiny však patria aj syry či grécke olivové oleje.
Gyros je ikonické grécke jedlo, ktoré si získalo srdcia gurmánov po celom svete. Ide o mäso (zvyčajne kuracie, bravčové alebo jahňacie) pečené na vertikálnom grile a krájané na tenké plátky. Podáva sa v pita placke s čerstvou zeleninou, hranolkami a jogurtovým tzatziki dresingom.