Obce na Slovensku varujú obyvateľov. V TEJTO dedine videli 3 medvede

Ilustračná fotografia. Zdroj: FOTO TASR/Miroslava Mlynárová, František Iván

V Žilinskom kraji opäť varujú pred výskytom medveďov v blízkosti obydlí. Po tom, ako sa Liptovský Mikuláš rozhodol vyhlásiť mimoriadnu situáciu po brutálnom útoku v katastrálnom území obce Hybe, najnovšie jedna z obcí upozorňuje na troch medveďov, ktorý sa pohybovali priamo po dedine. Pribudli už ďalšie opatrenia.

Ako sme Vás už informovali, v obci Hybe (okres Liptovský Mikuláš) došlo v sobotu (5.10.) dopoludnia k tragickému incidentu, pri ktorom zaútočil medveď na 63-ročného muža.

„Medveď pri útoku zasiahol 63-ročnému mužovi jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu,“ poznamenali leteckí záchranári na sociálnej sieti. 63-ročný muž, žiaľ, útok šelmy neprežil.

Preto okresný úrad Liptovský Mikuláš ihneď po incidente vyhlásil mimoriadnu situáciu. Potvrdil to prednosta Okresného úradu Jakub Haluška. „Aby nedošlo k ďalšiemu poškodeniu na zdraví či majetku vyhlásili sme mimoriadnu situáciu v sobotu o 15.00 h na celom území okresu Liptovský Mikuláš,“ povedal Haluška.

Ďalšia obec upozorňuje pred medveďmi

V stredu (16.10.) vo večerných hodinách obec Bukovina informovala svojich obyvateľov, že dva medvede spolu s mladým medvieďaťom sa pohybovali priamo v dedine. „Opakovane žiadame obyvateľov obce o zvýšenú opatrnosť, dnes o 22:30 boli videné,“ napísala obec na sociálnej sieti.

Ešte v nedeľu totiž varovali, že sa medveď pohybuje po cintoríne. „V dopoludňajších hodinách bol pri cintoríne poľovníkom zahliadnutý medveď hnedý. Bol upozornený zásahový tím, ktorý sa bude pohybovať v tejto oblasti. Žiadame vás o zvýšenú opatrnosť,“ poznamenala obec na sociálnej sieti.

Pribudli ďalšie opatrenia

V stredu (16. 10.) mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďa v okrese Čadca rozšírili na všetky obce a mestá. Krízový štáb prijal opatrenia na zníženie rizík ohrozenia.

„Aj na základe viacerých podnetov od obyvateľov nášho mesta, Okresný úrad v Čadci vyhlásil dnes vo všetkých obciach okresu mimoriadnu situáciu kvôli nežiaducemu výskytu medveďa hnedého v zastavaných územiach, resp. v ich bezprostrednom okolí,“ píše mesto na sociálnej sieti.

Žiadajú obyvateľov, aby v prípade jeho výskytu volali na čísla 158 alebo 112. „Na základe opatrení, ktoré vyplývajú z vyhlásenia mimoriadnej situácie, bude možné po nahlásení medveďa hnedého v blízkosti obývaných oblastí vyslať do týchto lokalít zásahový tím,“ doplnilo.

Mesto Čadca dodalo, že varovanie pre obyvateľov sprostredkuje prostredníctvom obecného rozhlasu a webových stránok. Mimoriadna situácia zároveň platí pre celý okres Čadca, teda celkovo pre 23 obcí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie