Masarykova univerzita udelila Magde Vášáryovej čestný doktorát. Cesta za poznaním nekončí ziskom diplomu, tvrdí

Slovenská diplomatka, politička a herečka Magdaléna Vášáryová si v Brne prevzala čestný doktorát Masarykovej univerzity v odbore medzinárodných vzťahov a diplomacie. Foto: FB/Hana Lasicová

Veľkej pocty sa dostalo slovenskej diplomatke a herečke Magde Vášáryovej. V Brne si prevzala čestný doktorát na Masarykovej univerzite.

Slovenská diplomatka, politička a herečka Magdaléna Vášáryová si v Brne prevzala čestný doktorát Masarykovej univerzity v odbore medzinárodných vzťahov a diplomacie. Ceremónia sa odohrala v aule právnickej fakulty.

Vášáryová v ďakovnej reči zdôraznila význam univerzít ako chrámov rozumu. Cesta za poznaním však podľa nej nesmie končiť so získaním diplomu. Aj ona sama vníma čestný doktorát ako záväzok, píše echo24.cz.

„Budem do posledného môjho dňa túžiť poznať viac, pokúsiť sa zúročiť a odovzdať mojim študentom viac ako doteraz, podrobiť kritike moje doterajšie kroky a zámery v mene ďalšej cesty, ktorú ste mi práve ukázali a ktorú som teraz povinná preskúmať,“ povedala.

So skvelou novinkou sa pochválila aj dcéra Hana Lasicová na sociálnej sieti. „Gratulujem mojej skvelej mame k čestnému doktorátu v odbore medzinárodné vzťahy a diplomacia na Masarykovej univerzite v Brne.“

Vášáryová vyštudovala sociológiu, venovala sa herectvu. Preslávila ju titulná úloha vo filme Markéta Lazarová, hrala aj vo filmoch Radúz a Mahulena alebo Postřižiny a v mnohých divadelných inscenáciách.

Po páde komunistického režimu pôsobila v diplomacii ako československá veľvyslankyňa v Rakúsku a slovenská veľvyslankyňa v Poľsku. Bola poslankyňou slovenského parlamentu, kandidovala na prezidentku. V 76 rokoch sa pohybuje v akademickom prostredí a vyjadruje k spoločenskému a politickému dianiu na Slovensku aj v zahraničí.

„So statočnosťou a odhodlaním sebe vlastným stále vystupuje na obranu demokracie, proti snahám obmedzovať občianske slobody či ohrozovať alebo obmedzovať nezávislosť štátnych inštitúcií,“ povedala prodekanka brnenskej fakulty sociálnych štúdií Adela Souralová.

Čestný doktorát z Brna má aj sestra Magdalény Vášáryovej Emília. Uznávaná herečka ho prevzala v roku 2010 na Janáčkovej akadémii múzických umení.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie