Finančná správa v minulosti nelegálne kupovala zbrane a náboje, Šutaj Eštok hovorí o hanebnej vizitke vlády

Logo Finančnej správy, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Jakub Kotian, Jaroslav Novák

Súčasné vedenie Finančnej správy vyšetruje nelegálny nákup zbraní a nábojov. Ozbrojené zložky manipulujú so zbraňami, ktoré nemôžu používať.

Finančná správa (FS) obstarávala zbrane, strelivo a príslušenstvo k výzbroji bez potrebných licencií. K odhaleniu nelegálnych nákupov dospelo súčasné vedenie. Náboje formou výpožičky poskytlo Finančnej správe za minulej vlády ministerstvo vnútra, píše sa v tlačovej správe FS.

Príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS), ktorý patria k ozbrojeným zložkám štátu manipulujú so zbraňami, ktoré nemôžu používať, pretože k ich nákupu FS došlo nelegálne.

„Je nepochopiteľné, že moji predchodcovia nezabezpečili licencie, aby finančná správa v súlade so zákonom mohla nakupovať výzbroj. Ich nečinnosť znamená, že de iure z našich príslušníkov KÚFS urobili odzbrojený a nie ozbrojený zbor,“ uviedol prezident Finančného riaditeľstva Jozef Kiss.

Nákupy zbraní a streliva bez licencií sa udiali aj za uplynulých rokov, a teda možno hovoriť o dlhodobom probléme. Predchádzajúce vedenie FS napríklad v rozpore so zákonom zaobstaralo pištole Glock, množstvo streliva a rôzne druhy príslušenstva.

„Obrátili sme sa na Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré konštatovalo, že na všetky už zakúpené položky musí mať finančná správa so zákona licenciu, pričom nimi nedisponuje ani v jedinom prípade,“ uviedol prezident FS.

Zbrane a aj príslušenstvo k výzbroji boli nakupované tajne, bez vyhlásenej súťaže, čiže na priamo. V nelegálnom vyzbrojovaní asistoval FS aj rezort vnútra.

Za úradníckej vlády Ľudovíta Ódora poskytlo Ministerstvo vnútra FS náboje Luger v počte 40-tisíc kusov. Odovzdané boli napriek tomu, že FS na to nemala zákonné oprávnenie.

„Predchádzajúca úradnícka vláda sa neustále oháňala pojmami ako transparentnosť a odbornosť. No, ako sa opakovane ukazuje, táto vláda pod vedením progresívca Ódora mala od týchto zásad ďaleko. Ministerstvo vnútra na to určite adekvátne zareaguje. To, čo vidíme, je hanebná vizitka vlády, ktorá sa sama tak rada označovala za vládu „odborníkov“,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Finančná správa pod novým vedením už podnikla opatrenia a potrebné licencie na nákup výrobkov obranného priemyslu získala. V súvislosti s nelegálnymi nákupmi zbraní zároveň sa tiež obráti na orgány činné v trestnom konaní.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie