Po rekreácii chce Danko zaviesť aj poukazy na šport. Zamestnávatelia zúria, že ich to zruinuje

Predseda SNS Andrej Danko. Ilustračné foto. Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Freepik

Po rekreačných poukazoch z dielne SNS prichádzajú na rad aj športové poukazy. Zamestnávatelia sa ale búria a obávajú, že už tak vysoké náklady a schválené konsolidačné opatrenia im urobia len ďalší škrt cez rozpočet.

Schválený balíček konsolidačných opatrení a zavádzania nových daní škrtí rozpočet zamestnávateľom. Nápad predsedu SNS Andreja Danka o zavedení povinných športových poukazov sa im nepáči.

Tie pritom SNS sľubovala už v minulosti a vzorom sa im stali dávnejšie platné rekreačné poukazy, informujú tvnoviny.sk. „My máme na Slovensku zhruba 100-tisíc detí do 18 rokov, čo športuje. Keď si zoberieme, koľko ľudí využíva rekreačný poukaz, čo je podobný inštitút, ide zhruba o 50 percent. Tie dopady sú minimálne aj pre štát aj pre podnikateľov, ale podnikatelia z toho majú daňovo-účtovné výhody,“ uviedol líder strany Andrej Danko, ktorý vyvracia obavy zamestnávateľov, že by ich poukazy zruinovali.

„Ten zákon neublíži podnikateľom preboha, ale ten zákon ešte ušetrí na daniach a odvodoch podnikateľom peniaze,“ povedal Danko.

Nie je jasné, koľko budú poukazy firmy stáť. Upozorňuje na to generálny sekretár Asociácia priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

„Žijeme dobu konsolidácie, kedy štát ide zaviesť dodatočné dane na firmy v objeme skoro jeden a pol miliardy eur. Zároveň vidíme v parlamente poslanecký návrh, ktorý nebol s nikým prediskutovaný, neprešiel riadnym pripomienkovacím konaním a nemá vypočítané vplyvy na podnikateľské prostredie. Čiže my vlastne ani nevieme, koľko to tých podnikateľov má stáť.“

Danko podotkol, že „ten zákon už platí niekoľko rokov. Zákonník práce pozná tento inštitút. Po druhé, celá tá suma, vrátane sumy zamestnanca 225 eur a 275 eur u zamestnávateľa, je oslobodená od daní.“

Podľa Rastislava Machunku, viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, však poukazy momentálne nie sú povinné.

„Súčasný stav je dobrovoľný, a je to absolútne a úplne v poriadku. Ak to má byť povinné, bude to znamenať len jedno – opäť menší priestor na dohodu medzi nami a zamestnancami napríklad na zvyšovaní miezd alebo iných benefitoch,“ vysvetlil Machunka.

Poukazy radi privítajú rodičia, ale aj odborník na financovanie športu. Ten tvrdí, že Slovensko potrebuje u detí vybudovať vzťah k pohybu, aby namiesto technológií vyšli na ihriská. V mnohých odvetviach chýbajú šikovní športovci a práve motivácia k pohybu by mohla odkryť nové talenty.

Rezort práce, ktorého sa športové poukazy dotknú najviac, sa k návrhu zatiaľ nevyjadril. Sľúbil, že tak učiní v riadnom pripomienkovom konaní v pléne parlamentu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie