Veľké egyptské múzeum spustilo skúšobnú prevádzku, na výstave nájdete 100-tisíc artefaktov

Veľké egyptské múzeum otvorí svoje sály pre 4 000 návštevníkov ako skúšobnú prevádzku, až do oficiálneho dátumu otvorenia, ktorý ešte nie je stanovený. Megaprojekt sa nachádza v blízkosti známych pyramíd v Gize stál doteraz viac 1 miliardu dolárov (920 miliónov eur). Foto: reprofoto/YouTube/Associated Press, X/@SISEGY

Skúšobná prevádzka múzea pomôže pripraviť sa na úplné otvorenie tým, že poskytne hlbšie pochopenie problémov súvisiacich napríklad s preplnenosťou niektorých sál v múzeu.

Veľké egyptské múzeum otvorí svoje sály pre 4 000 návštevníkov ako skúšobnú prevádzku, až do oficiálneho dátumu otvorenia, ktorý ešte nie je stanovený. Megaprojekt sa nachádza v blízkosti známych pyramíd v Gize stál doteraz viac 1 miliardu dolárov (920 miliónov eur).

Otvorenie múzea, ktoré bolo vo výstavbe viac ako desať rokov, sa opakovane odďaľovalo z rôznych dôvodov, vrátane pandémie Covid-19, informuje The Guardian. Podľa egyptskej štátnej informačnej webovej stránky bude v najväčšom archeologickom múzeu na svete vystavených viac ako 100 000 artefaktov starovekých egyptských pokladov.

Rozsiahle egyptské múzeum starožitností čiastočne otvorilo svoje hlavné galérie v stredu, vrátane 12 sál, ktoré vystavujú aspekty starovekého Egypta.

Asistent ministra pre starožitnosti Al-Tayeb Abbás tvrdí, že skúšobná prevádzka pomôže pripraviť sa na úplné otvorenie tým, že poskytne hlbšie pochopenie problémov súvisiacich napríklad s preplnenosťou niektorých sál v múzeu.

Vystavené kúsky v 12 sálach sa dotýkajú spoločnosti, náboženstva a doktríny v starovekom Egypte. Všetky haly v otvorenom štýle boli klasifikované podľa dynastie a historického poriadku a v každej nájdu návštevníci najmenej 15 000 artefaktov.

Veľké šesťposchodové schodisko s výhľadom na pyramídy a obchodná zóna sú otvorené pre verejnosť a predstavujú pamiatky a artefakty, medzi ktoré patria sarkofágy a sochy. Ďalšie časti múzea, vrátane zbierky pokladov Tutanchamona, plánujú otvoriť neskôr.

Všetky sály sú vybavené pokročilou technológiou a obsahujú multimediálne prezentácie, ktoré vysvetľujú život starých Egypťanov vrátane ich kráľov, uviedol Eissa Zidan, riaditeľ predbežného reštaurovania a prevozu starožitností múzea.

Jedna zo sál bude pomocou virtuálnej reality vysvetľovať históriu pochovávania a jeho vývoj v celom starovekom Egypte. „Múzeum nie je len miestom na vystavenie starožitností, ale jeho cieľom je aj prilákať deti, aby sa dozvedeli o starovekej egyptskej histórii… Múzeum je darom pre celý svet,“ povedal Zidan.

Obdobia, ktoré budú vystavené v hlavných galériách, zahŕňajú tretie prechodné obdobie (asi 1070 – 664 pred Kristom), neskoré obdobie (664 – 332 pred Kristom), grécko-rímske obdobie (332 pred Kristom – 395 po Kr.), nové kráľovstvo (1550 – 1070 pred Kristom), stredné kráľovstvo (2030-1650 pred Kr.) a staré kráľovstvo (2649-2130 pred Kr.).

Jedna zo sál zobrazuje sochy „kráľovskej elity“: členov kráľovskej rodiny a vysokých úradníkov, ktorí pracovali v armáde, kňazstve a vláde.

Časti lokality sú od konca roku 2022 otvorené pre obmedzené prehliadky, aby sa otestovali skúsenosti návštevníkov a prevádzková pripravenosť múzea. Návštevníci zdieľali nadšenie z návštevy múzea, pričom egyptská civilizácia je dôležitá pre svet, aby sa o nej dozvedel čo najviac, povedala jedna z návštevníčok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie