Nákupy za hranicami sa oplatia čoraz viac. Rozdiely v cenách potravín v Poľsku sú markantné (PREHĽAD)

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Dano Veselský

Z dôvodu zdražovania cien potravín sa čoraz viac Slovákov uchyľuje k nákupom u susedov. A nečudo, veď za nákup rovnakých potravín viete za hranicami ušetriť aj niekoľko eur.

Medziročná úroveň inflácie sa v septembri 2024 dostala na hodnoty z júla 2024, kedy dosiahla 2,6 percenta. Ceny vybraných potravín medzimesačne stúpli o 2,6 percenta, napríklad oleje a tuky zdraželi o 7,3 percenta, maslo o 9,4 percenta a taktiež aj ovocie, informuje Štatistický úrad.

„Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v septembri mierne vzrástli, v priemere o 0,1 %. V porovnaní s augustom sa ceny zvýšili v 7 z celkovo 12 odborov (výdavkových skupín domácností), a to v rozsahu od 0,1 % až do 3,9 %. Najvyššie medzimesačné zvýšenie cien zaznamenal odbor vzdelávania a stravovania v odbore reštaurácie a hotely. Prvý mesiac nového školského roka priniesol zvyšovanie cien na takmer všetkých stupňoch vzdelávania – od predškolského po stredoškolské vrátane umeleckých a jazykových škôl, ako aj rôznych kurzov. Rodičov školopovinných detí sa dotklo tiež zvyšovanie režijných poplatkov spojených so stravovaním v školských jedálňach a stravovania bez dotácií. Ceny v druhej váhovo najvýznamnejšej zložke výdavkov domácností, v odbore potraviny a nealkoholické nápoje), zostali v septembri v priemere nezmenené,“ píše ŠÚ SR.

Nielen vysoká cena masla vyvoláva v spoločnosti pobúrenie. Kocku 250-gramového masla už ani v akcii nedostanete za 2 eurá, ale za výrazne viac. Bežná cena sa hýbe okolo alebo nad 4 eurami. Slováci preto usilovne sledujú letáky a akciové ceny, aby v dobe zdražovania ušetrili čo najviac.

Vláda síce schváleným konsolidačným balíčkom sľubuje lacnejšie potraviny, no vyššie či novozavedené dane (ako napríklad transakčná daň) nemusia priniesť také zlacnenie tovarov a služieb, aké koalícia avizuje.

A preto sa mnoho obyvateľov uchyľuje k nákupom u susedov. Najlepšie pochodia Slováci, ktorí bývajú v pohraničných oblastiach, kde si „odskočia“ na nákup základných potravín do Rakúska, Maďarska či Poľska. Práve u severných susedov vedia za rovnaké potraviny ušetriť aj niekoľko eur.

Poslanec Július Jakab zverejnil ceny potravín, ktoré nakúpil v Poľsku a na Slovensku. Foto: reprofoto, Július Jakab

Stále však platí, že u nás nakupujeme výrobky za oveľa vyššie ceny. Poslanec za hnutie Slovensko Július Jakab absolvoval nákup vybraných potravín v obchodnom reťazci na Slovensku a v Poľsku.

Za cukor by ste v Poľsku zaplatili v prepočte 0,81 eura, kým u nás 1,29 eura, čo je rozdiel 60 percent. Za kilogramový balík ryže zaplatíte v Poľsku 0,93 eura, u nás stojí rovnaký balík za 1,59 eura, čo predstavuje rozdiel 72 percent. Obyčajná kaiserka by vás v Poľsku vyšla na 0,35 eura, ale na Slovensku 0,75 eura, čo je 115-percentný rozdiel. Veľký rozdiel je aj v cene cibule. V Poľsku stojí kilogram 0,46 eura, no u nás vás vyjde na 1,19 eura.

Poslanec Július Jakab zverejnil ceny potravín, ktoré nakúpil v Poľsku a na Slovensku. Foto: reprofoto, Július Jakab

Z celého nákupu boli na Slovensku lacnejšie iba dva produkty – polohrubá múka za 0,45 eura, ktorá v Poľsku stojí o 10 centov viac a kuracie stehná, kde kilogram vás vyšiel na Slovensku za 6,06 eura, v Poľsku ste zaplatili o necelých 60 centov viac.

Celý nákup vyšiel poslanca Jakaba v Poľsku na vyše 58 eur, na Slovensku na 77,54 eur, čiže takmer o 20 eur viac. „Priemer našich porovnávacích nákupov hovorí, že Slováci nakupujú tie isté potraviny, v tom istom reťazci o 50 percent drahšie, ako Poliaci. A slovenský nákup dokonca neustále zdražuje. Toto dokonca potvrdil aj Štatistický úrad Slovenskej republiky. Slováci nakupujú čím ďalej, tým drahšie potraviny,“ povedal na sociálnej sieti.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie