Biden prisľúbil Ukrajine ďalšiu masívnu vojenskú pomoc, očakáva aj spoluprácu západu

Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o bezpečnostnom balíku, ktorý zahŕňa muníciu, obrnené vozidlá a ďalšie zbrane.

Americký prezident Joe Biden prisľúbil pomoc vo výške 425 miliónov dolárov (približne 390 miliónov eur) na obranu Ukrajiny proti agresii Ruska. Urobil tak pri príprave na cestu do Nemecka, kde oslávi jednotný front západných spojencov.

Biden telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o bezpečnostnom balíku, ktorý zahŕňa muníciu, obrnené vozidlá a ďalšie zbrane, píše The New York Times.

Balík prichádza v čase, keď sa Biden vo štvrtok chystá odcestovať do Nemecka na krátku cestu, ktorá bude pravdepodobne jeho poslednou návštevou Európy na poste prezidenta. Využije príležitosť pripomenúť svetu dôležitosť aliancií len tri týždne pred prezidentskými voľbami v USA. Bývalý prezident Donald Trump je totiž kritikom americkej pomoci Kyjevu, s ktorou vedie svoju kampaň pred voľbami.

Biden sa v piatok pred návratom do Spojených štátov stretne s kancelárom Olafom Scholzom a nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. V Scholzovi našiel Biden spoľahlivého partnera, ktorý sa usiluje podporiť Ukrajinu a uvaliť sankcie na Rusko.

Scholz po váhaní v otázkach globálnej bezpečnosti po druhej svetovej vojne zaujal stanovisko a stal sa jedným z najväčších finančných prispievateľov k vojnovému úsiliu Ukrajiny. Podpora však niečo stojí; vojna zasiahla automobilový a výrobný sektor v Nemecku a otriasla popularitou Scholza.

Biely dom tiež ocenil Scholza za to, že zohral kľúčovú úlohu v komplexnej výmene väzňov, ktorá pomohla oslobodiť troch Američanov z Ruska. „Prezident sa naozaj chcel uistiť, že pôjde do Nemecka priamo poďakovať kancelárovi Scholzovi,“ povedala Karine Jean-Pierre, tlačová tajomníčka Bieleho domu.

Biden tiež usporiada virtuálne stretnutie s cieľom zhromaždiť podporu pre Ukrajinu s väčšou skupinou západných lídrov, ktoré sa malo uskutočniť minulý týždeň osobne na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Prezident musel z tohto stretnutia odstúpiť pre hurikán Milton.

Neočakáva sa, že sa stretne so Zelenským počas cesty do Nemecka. Jean-Pierre nepovedala, či Biden plánuje počas pobytu v krajine usporiadať stretnutia s inými svetovými lídrami.

Biden pocestuje počas prvého decembrového týždňa aj do Luandy, hlavného mesta Angoly, povedala Jean-Pierre, čím splní svoj záväzok navštíviť Afriku predtým, ako opustí úrad. Biden považuje Angolu za primárny príklad úsilia svojej administratívy o oživenie vzťahov s africkými národmi po tom, čo zaostávali za Ruskom a Čínou v súťaži o bezpečnosť a ekonomický vplyv na kontinente.

Afrika sa stáva čoraz dôležitejšou v oblasti globálnej konkurencie s najmladšou a najrýchlejšie rastúcou populáciou na svete a Angola sa nedávno obrátila na Spojené štáty, aby jej pomohla investíciami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie