Premiér Fico presvedčil eurokomisiu o dostatočnej ochrane peňazí, pozastavenú platbu nám čoskoro uvoľnia

Premiér Robert Fico a Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP, Jaroslav Novák

Európska komisia brzdila vyplatenie 4. platby z plánu obnovy. Problémy videla v prijatej novele Trestného zákona, pri ktorej sa obávala nedostatočnej ochrany európskych peňazí.

Slovensku sa doteraz podarilo získať dve z celkových šiestich miliárd eur určených pre našu krajinu. Momentálne čakáme na ďalších 800 miliónov eur zo 4. platby, z ktorej sme už dostali 124 miliónov eur ako predbežné financovanie.

Omeškanie je spôsobené novelou Trestného zákona, ktorou vláda Roberta Fica znížila výšku trestov za ekonomickú trestnú činnosť, k čomu patrí napríklad korupcia alebo podvody, a znížil aj premlčacie doby pri skutkoch, píšu Aktuality.

V poradí štvrtá platbu bola hodnotená dvakrát tak dlho. Žiadosť o vyplatenie podal Ficov kabinet v polovici decembra 2023 a Komisia ju predbežne prijala 1. júla. Pri predošlých platbách sme od ich schválenia čakali väčšinou okolo 40 dní, pri tejto platbe prešlo od predbežného schválenia 108 dní.

Pozastavenie platby pre Slovensko sa pritom nestalo po prvý raz. Podobnú situáciu zažila aj vláda Eduarda Hegera, ktorej po podaní žiadosti trvalo jej schválenie Komisiou približne 3,5 mesiaca, keďže v dohodnutom termíne nestihla zapracovať do rozpočtu limity výdavkov.

Európska komisia v posledných mesiacoch opakovane adresovala obavy, že sa pre znižovanie trestov nezabezpečí dostatočná ochrana peňazí z Európskej únie. To mala na starosti dnes už zrušená špeciálna prokuratúra. Na osobných rokovaniach sa s Robertom Ficom stretla aj eurokomisárka Věra Jourová.

Naša vláda musela po viacerých výčitkách Bruselu novelizovať schválený trestný kódex. Poslednou zmenou bolo prísnejšie potrestanie nezaplateného cla, čo vládny trojlístok predložil parlamentu na schválenie v septembri. Európska únia vníma úniky príjmov z cla za oveľa väčší problém než jednotlivé štáty, keďže väčšia časť z cla končí v spoločnej európskej pokladnici.

Nateraz je zrejmé, že Ficov kabinet po dlhých mesiacoch korešpondovania o novelách Trestného zákona presvedčil eurokomisiu, že zneužívanie európskych peňazí bude adekvátne stíhané. V najbližších dňoch má podpredseda vlády Slovenskej republiky pre plán obnovy Peter Kmec ohlásiť uvoľnenie 4. platby z plánu obnovy v plnej výške. Ten musel riešiť otázky v súvislosti s premlčacími lehotami a sadzbami trestov.

„Sme pár mesiacov v sklze. V najbližších dňoch by malo prísť oficiálne rozhodnutie z Európskej komisie, či púšťajú platbu. Už majú všetky potrebné dokumenty a nie sú naplánované ani ďalšie stretnutia,“ povedala jedna zo zamestnankýň sekcie plánu obnovy. Vyplateniu už nič nebráni len v prípade, ak eurokomisia neobjaví ďalší problém.

Rozhodovanie o vyplatení brzdila analýza rozhodnutia Ústavného súdu o novele trestného kódexu, ktorá potvrdila platnosť väčšiny schválených úprav.

Európska komisia už nevyžaduje dodanie ďalších vysvetlení. Problémom už zrejme nie je ani kritika Věry Jourovej z apríla voči vládnym postojom proti mimovládkam či rušeniu verejnoprávnej RTVS.

„Nie všetky kroky vlády súvisia s kompetenciami Európskej únie. Aj pri tých neziskových organizáciách je veľa priestoru pre danú členskú organizáciu si to nastaviť. Pani Jourová hovorila, že problém by bol, keby ich vláda začala označovať za zahraničných agentov, to by bol osobitný proces infidgementu,“ tvrdí zamestnanec sekcie plánu obnovy, ktorý si nežiadal byť menovaný.

Celkovo tak Slovensko zo 4. platby dostane zhruba 924 miliónov eur, ktorými sme sa zaviazali učiniť zmeny v školstve či zdravotníctve. Časti plánu obnovy majú splniť míľniky, ktorými chcú krajiny Únie ozdraviť ekonomiku po pandémii a zlepšiť odolnosť krajiny v budúcnosti. V dohľadnej dobe plánuje Slovensko požiadať o 5. platbu z plánu obnovy, ktorá má byť vo výške 600 miliónov eur.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie