Metabolické zdravie: Kľúč k dlhšiemu životu! Zmenšite obvod pása a znížte telesný tuk

Metabolické zdravie nám dokáže predĺžiť život. Zdroj: Freepik

Metabolické zdravie ovplyvňuje, ako kvalitne a na akú dĺžku si môžeme predĺžiť život prostredníctvom nášho stravovania a celkového zdravia.

Metabolické zdravie, ktoré sa týka efektívneho spracovania a využívania energie z potravy naším telom, ovplyvňuje reguláciu hladiny cukru v krvi, hormonálnu rovnováhu, nadváhu a obezitu, ako aj ďalšie faktory. Informuje portál Feminity.

Jedzte 30 rôznych rastlín týždenne

Podľa odborníkov je konzumácia 30 rôznych rastlín každý týždeň dostatočná na zlepšenie zdravia črevného mikrobiómu. Neškrobová zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a fytonutrienty a poskytuje dobrý zdroj vlákniny.

Prijímanie odporúčaných 21–38 g vlákniny denne pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a znižovať cholesterol.

Sústreďte sa na 100 gramov bielkovín denne

Konzumácia bielkovín je kľúčová pre telesnú recompozíciu, ktorá zahŕňa znižovanie tuku a udržiavanie alebo zvyšovanie svalovej hmoty.

Hoci muži, ktorí sa venujú športu, majú tendenciu konzumovať viac bielkovín, ženy ich v strave často zanedbávajú, čo je škoda. Bielkoviny sú základom metabolického zdravia a dlhovekosti.

Priemerný dospelý človek by mal konzumovať 1,2–2,2 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti denne, pričom aktívnejší jedinci by sa mali riadiť hornou hranicou.

Silový tréning aspoň 2x do týždňa

Ak chcete budovať svalovú hmotu a redukovať tuk, zaradenie silového tréningu do vašej týždennej rutiny je nevyhnutné. Silové cvičenia zamerané na všetky hlavné svalové skupiny pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi v optimálnom rozsahu.

Nízka hladina cukru v krvi môže viesť k rôznym zdravotným problémom, ako sú nadváha, cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia.

Aspoň 8000 krokov denne

Jednoduchým spôsobom, ako si udržať fyzickú aktivitu počas dňa, je chôdza. Táto aktivita má mnohé prínosy pre telo. Ak sa snažíte znížiť obvod pása a percento telesného tuku, zvyšujte si denný cieľ na 10 000 až 12 000 krokov.

Kvalitný spánok 7-9 hodín

Každý človek potrebuje iný počet hodín spánku, avšak vo všeobecnosti sa považuje za optimálne, ak spíme 7-9 hodín denne. Nedostatok alebo nekvalitný spánok môže viesť k zmene hladiny cukru v krvi, zvýšenej chuti do jedla a tendencii siahnuť po nezdravých potravinách, ktoré rýchlo zasýtia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie