Trdelník spôsobuje rozruch u našich susedov: BBC uvádza na pravú mieru mýtus o Skalickej špecialite

Predaj trdelníkov v Prahe. Zdroj: Prahasobe.cz, Freepik

V posledných rokoch sa trdelník stal neodmysliteľnou súčasťou Prahy, kde je bežne dostupný na každom rohu a turistom sa predkladá ako „tradičné“ jedlo.

Novozvolený americký veľvyslanec v Česku zdieľal vo februári 2023 na Instagrame fotografiu, na ktorej si pochutnáva na trdelníku so zmrzlinou, no tento príspevok neskôr odstránil, informuje portál tvnoviny.sk s odvolaním sa na BBC.

České médiá sa však tejto situácie chopili a jeden z denníkov napísal: „Prvá chyba nového amerického veľvyslanca.“

Problém spočíva v tom, že táto sladká pochúťka nemá pôvod v Česku. BBC sa zaoberalo históriou trdelníka a zistilo, že prvé zmienky o ňom sa datujú až do 15. storočia.

„V roku 1784 sa objavil v kuchárskej knihe v Transylvánii. Odtiaľto sa zdá, že pečivo pomaly putovalo zo Sedmohradska na západ a zakotvilo v Maďarsku,“ uvádzajú správy.

Trdelník sa nakoniec stal symbolom Skalice.

„Skutočnosť, že Skalica sa stala súčasťou Československa, môže čiastočne vysvetliť, ako si toto pečivo po desaťročiach získalo pozornosť českých podnikateľov,“ poznamenali.

Avšak v Prahe prevláda medzi miestnymi „antitrdelníková“ nálada, kde popularita trdelníka narazila na odpor. Kritika sa ešte viac zvyšuje v súvislosti s jeho spájaním s tradičnou českou kuchyňou.

Medzi tých, ktorí kritizujú trdelník, patrí aj novinár Janek Rubeš, známy na YouTube pod názvom Honest Guide, ktorého kanál sleduje 1,4 milióna ľudí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie