Pozor, čo kupujete! Slovenský trh môžu čoskoro zaplaviť UKRAJINSKÉ falošné vajcia, ich výrobné náklady sú LEN 6 centov

Ako sa orientovať v označovaní vajec? Zdroj: Sconto, FB/Ladislav Birčák

Ukrajinské vajcia môžu už budúci rok vytlačiť domácich producentov z obchodných reťazcov na Slovensku, upozornili riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár a riaditeľ spoločnosti Novogal Dvory nad Žitavou Ladislav Birčák.

Podľa neho hrozí, že namiesto vajec z alternatívnych chovov budú do obchodov dovážané vajcia z klietkových chovov, vydávané za kvalitnejšie produkty. Informuje o tom portál TREND.

Hydinári na Ukrajine nemajú také prísne pravidlá.

„Keď sú naše výrobné náklady na jedno vajce 10 až 11 centov a Ukrajina ich s dovozom ponúka za 6 centov, je to dôvod na zamyslenie,“ varoval Birčák, pričom spochybnil kvalitu týchto vajec.

Problémy na slovenskom trhu s vajcami môžu nastať v dôsledku rozhodnutia obchodných reťazcov, ktoré od roku 2025 plánujú prestať predávať vajcia z klietkových chovov.

„A to napriek tomu, že zatiaľ neexistuje žiadny európsky ani slovenský zákon, ktorý by zakazoval klietkové chovy nosníc,“ uviedol Daniel Molnár.

Slovensko, podobne ako okolité krajiny, postupne prechádza na podstielkové a voliérové chovy, avšak financovanie je problémom. Podľa Ladislava Birčáka farmári už päť rokov sami rekonštruujú haly, väčšinou na úver.

„Z európskych fondov boli doteraz schválené len tri malé projekty, a zo strany štátu sme na tieto rekonštrukcie nedostali ani cent, hoci v roku 2020 sme podpísali memorandum s Ministerstvom pôdohospodárstva, ktoré sa zaviazalo nájsť financovanie,“ povedal Birčák.

Na začiatku tohto roka bolo v klietkových chovoch na Slovensku umiestnených 65 percent nosníc. Pri súčasnom tempe rekonštrukcií z vlastných zdrojov sa očakáva, že ich počet sa do konca roka zníži o päť percent.

„Aby sme splnili požiadavky reťazcov, musíme do konca roka ukončiť minimálne ďalších 25 percent klietkových chovov, čo si vyžaduje 25 miliónov eur na chovy nosníc a odchovy mládok,“ vysvetlil Daniel Molnár. Na kompletnú rekonštrukciu všetkých klietkových chovov nosníc na alternatívne spôsoby chovu je potrebných 65 miliónov eur.

Ak obchodné reťazce nezohľadnia svoje rozhodnutie, budú nútené vajcia dovážať zo zahraničia.

„Niektoré krajiny EÚ však zatiaľ neuskutočnili žiadne zmeny, najmä južné štáty. Iné krajiny, naopak, zvýšili percento klietkových chovov až o sedem percent. Je to zvláštne, niektoré krajiny idú s klietkami nahor, iné nadol a niektoré nerobia vôbec nič. Napriek tomu reťazce tvrdia, že ich zámer nenakupovať vajcia z klietkových chovov platí pre všetky ich pobočky v celej Únii. Nezdá sa mi to, je to v rozpore,“ zhodnotil situáciu na trhu Ladislav Birčák.

Všímate si pôvod vajec? Dôležitý je kód na škrupinke, nie na obale

Nápis „Slovenská republika“ na obale nemusí nevyhnutne zaručovať, že vajíčko pochádza zo Slovenska. Informuje Národný portál zdravia.

Ako správne čítať informácie na vajciach. Zdroj: Tesco

Na obale vajec musia byť uvedené nasledujúce informácie:

Počet vajec v balení – Tento údaj informuje kupujúceho o tom, koľko kusov vajec sa nachádza v obale.

Označenie baliarne – Značka štátu, v ktorom boli vajíčka balené. Číslo baliarne samo osebe neznamená, odkiaľ vajíčka pochádzajú. Ak chce kupujúci získať slovenské vajcia, mal by hľadať označenie „SK“ v kóde vyrazenom priamo na škrupine.

Označenie triedy kvality vajec – Kvalita vajec sa najčastejšie označuje triedou A alebo slovom „čerstvé vajcia“.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie