Hudobná dražba za státisíce: V predaji budú veci Michaela Jacksona, Kurta Cobaina či Lady Gaga

Americká speváčka Lady Gaga a zosnulý americký spevák Michael Jackson. Foto: X/@glittermagazine, reprofoto/X/@historyinmemes

Hudobní fanúšikovia si onedlho budú môcť zadovážiť do zbierky úžasné kúsky hudobných legiend. Na aukcii nájdete gitary či rôzne druhy oblečenia, v ktorých hviezdy vystupovali na koncertoch.

Od búnd Michaela Jacksona až po gitary Noela Gallaghera pôjdu do aukcie už v novembri, pričom predaj sa odhaduje na približne 2 milióny libier (2,4 milióna eur).

Dražiteľ zábavných pamiatok Propstore ponúkne v predaji od 15. novembra viac ako 350 hudobných predmetov, ktoré používali alebo kedysi patrili megahviezdam. V rámci štvordňového podujatia sa budú predávať aj filmové a televízne rekvizity či kostýmy, informuje agentúra Reuters.

Medzi najvýznamnejšie z hudobných memorabílií patrí majstrovská páska Jimiho Hendrixa so štyrmi nevydanými demo nahrávkami v krabici, na ktorú hudobník napísal ich názvy.

Zarámovaný text „Beat It“, ručne podpísaný zosnulým Michaelom Jacksonom, tiež pôjde do aukcie rovnako ako niektoré jeho saká. Čierno-zlatý vojenský model má odhadovanú cenu 200-tisíc až 400-tisíc libier (240-tisíc až 480-tisíc eur), zatiaľ čo jeho červené sako „Thriller“ z turné je dodávané s viacerými slávnymi podpismi.

„Nie je to podpísané len Michaelom, ale na vnútornej strane, na zadnej podšívke, je to podpísané Johnom Landisom, ktorý režíroval video ‚Thriller‘, a jeho manželkou Deborah Landisovou, ktorá navrhla bundu pre Michaela,“ povedal pre Reuters hudobný špecialista Propstore Mark Hochman. „(Nakoniec) je to bunda „Thriller“, ktorú nosil Michael.“

Na predaj je aj 15 gitár, ktoré predtým vlastnil a na ktorých hral Noel Gallagher, čo je podľa Propstore najväčšia zbierka gitár skupiny Oasis, ktorá sa dostane do aukcie. To zahŕňa jeho prvé pôsobenie v kapele, gitara Hohner JT60 v krémovej farbe (odhad 25- až 50-tisíc libier, čo je zhruba 30- až 60-tisíc eur).

„Gitary Oasis prichádzajú do aukcie… v prvom rade sú to Noelove gitary a zberatelia ich veľmi vyhľadávajú,“ povedal Hochman. „Opätovné stretnutie (Oasis) posunulo tento záujem na inú úroveň.“

Ďalšími položkami sú zosilňovač Johna Lennona Fawn JMI Vox AC15 Twin z roku 1962 (za 100- až 200-tisíc libier, čo je približne 120- až 240-tisíc eur) a syntetizátor hudobníka Prince použitý pri nahrávaní skladby „Purple Rain“ (v sume odhadom za 50- až 100-tisíc libier, čo je približne 60- až 120-tisíc eur).

Na aukcii bude k dispozícii aj ručne písaný odkaz Kurta Cobaina, slnečné okuliare speváka George Michaela, oblečenie popovej divy Britney Spears z turné „Baby One More Time“, sveter speváka Harryho Stylesa z videoklipu „You & I“ skupiny One Direction alebo legendárne topánky speváčky Lady Gaga či bunda Billie Eilish, píšu novinky.cz.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie