Rýchlostná cesta z Maďarska do Košíc sa zvlnila, diaľničiari ju urýchlene opravia

Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Keď sa chce, ide všetko rýchlejšie. Na štvorkilometrovom úseku rýchlostnej cesty na východe Slovenska sa zvlnila vozovka, ktorá vytvorila nebezpečnú situáciu pre vodičov. Najskôr nebol známy dátum opráv, diaľničiari sa napokon poponáhľali.

Vodičov nahneval zlý stav vozovky na rýchlostnej ceste R4, ktorá vedie od hraničného priechodu v Milhosti smerom do Košíc. Cesta sa zvlnila, a tak je nemožné na nej jazdiť maximálnou rýchlosťou 130 km/h. Nerovnosť komunikácie môže byť pritom pre neskúsených šoférov veľmi nebezpečná a hrozia aj nehody, píše Korzár Košice.

O nerovnosti už vie aj Národná diaľničná spoločnosť. „V tomto úseku sa už uskutočnila oprava, avšak v opačnom smere od Šebastoviec na Milhosť. Je plánovaná príprava opráv aj opačného smeru, termín a náklady na tieto práce však budeme vedieť až po dokončení príprav,“ povedal hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

Otázky, či nemôžu diaľničiari osadiť dočasné značenie o znížení rýchlosti, presmeroval hovorca NDS na políciu, ktorá je kompetentná v týchto záležitostiach.

Košická polícia ale o probléme nemá žiadne informácie. „Keďže o ňom správca cesty vie, má prijať také opatrenia, aby problém odstránil. Ak to nie je možné urobiť urýchlene, má vykonať opatrenie smerujúce k informovaniu vodičov o nebezpečenstve (prekážke) na ceste,“ spresnila krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

O pár dní už ale pribudlo značenie, ktoré varuje vodičov pred nerovnosťami a spomalenou jazdou. „Áno, zaregistroval som, že tam znížili rýchlosť, myslím na 100 kilometrov za hodinu. Urobili to až po tom, čo ste o probléme napísali. Stále trvám na tom, že vodič na rýchlostnej ceste nemôže v rýchlosti 130 kilometrov za hodinu predpokladať, že ho začne s autom hádzať,“ povedal vodič Peter, ktorý túto trasu absolvuje viackrát do mesiaca.

„Na druhej strane dúfam, že to tam nezostane označené naveky a niekto sa podujme k oprave. Veď podstata rýchlostnej cesty takto stráca zmysel,“ dodáva.

Iní vodiči upozornili na problémy na maďarskej strane, konkrétne s diaľnicou M30. Na udalosti ale južní susedia reagujú promptnejšie.

„Na viacerých miestach sa im cesta prepadáva. Vždy však na problém upozornia značkami, znížia rýchlosť a cestu nakoniec aj opravia,“ hovorí Košičanka Erika.

Hoci NDS pôvodne nevedela, kedy dôjde k oprave rýchlostnej cesty, zrejme ich reakcie popohnali k zrýchleniu procesu príprav a stroje sa na vlnitú cestu onedlho vydajú.

„Národná diaľničná spoločnosť opraví kryt vozovky na rýchlostnej ceste R4 pri Košiciach. Práce by mali potrvať necelý týždeň a vyžiadajú si nevyhnutné obmedzenia dopravy,“ píše sa v stanovisku NDS.

Rekonštrukčné práce sa majú začať v sobotu 19. októbra a budú realizované v rámci vonkajšieho jazdného pruhu pravého jazdného pásu v smere od odpočívadla Milhosť na Košice.

„Ide o úsek medzi 6,4. a 10. kilometrom. V prípade priaznivých poveternostných podmienok práce potrvajú necelý týždeň,“ tvrdia diaľničiari.

Z cesty odstránia pôvodnú vozovku, na ktorú následne uložia novú vrstvu asfaltu. Dočasné dopravné značenie začnú rozkladať už počas piatka 18. októbra.

„Pri prácach na danom úseku rýchlostnej cesty R4 bude doprava presmerovaná do voľného jazdného pruhu toho istého jazdného pásu.“

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie