VIDEO: Tureckú oblasť po roku opäť zasiahlo zemetrasenie, záchranári dostali desiatky volaní o pomoc

Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 zasiahlo v stredu východotureckú provinciu Malatya. Foto: X/reprofoto/@volcaholic1, X/@kuldeep_5995

Tureckom po vyše roku opäť otriaslo zemetrasenie. Otrasy cítili aj v sýrskych oblastiach. Úrady informovali, že zatiaľ nedošlo k stratám na životoch.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 zasiahlo v stredu východotureckú provinciu Malatya, informoval tamojší úrad pre riadenie katastrof a núdzových situácií (AFAD) a dodal, že zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne okamžité správy o škodách alebo obetiach, píše agentúra Reuters.

AFAD uviedol, že zemetrasenie nastalo o 10:46 miestneho času s epicentrom v okrese Kale, asi 40 km východne od mesta Malatya. „Naše tímy sú v pohotovosti a prebiehajú operácie skenovania v teréne,“ dodal úrad.

„Zatiaľ nedošlo po zemetrasení s magnitúdou 5,9 k žiadnym stratám na životoch ani zničeniu majetku,“ doplnil AFAD na sociálnej sieti.

Ide opäť o územie, ktoré bolo ťažko skúšané silným zemetrasením s magnitúdou 7,8 pred rokom 6. februára 2023. Otrasy zabili viac ako 53-tisíc ľudí v Turecku a takmer 6-tisíc v susedných krajinách, informuje portál english.alarabiya.net.

Krátko nato minister vnútra Ali Yerlikaya uviedol, že tri budovy sa „čiastočne zrútili“ v troch samostatných oblastiach a že záchranné služby dostali niekoľko desiatok volaní o pomoc.

Miestni predstavitelia v Malatyi tiež uviedli, že v tejto fáze nedošlo k žiadnemu „negatívnemu vývoju“, hoci guvernér provincie povedal, že všetky základné a stredné školy budú v tento deň zatvorené.

Otrasy bolo silne cítiť v niekoľkých veľkých mestách v regióne vrátane Diyarbakiru. Zemetrasenie cítili aj v sýrskych provinciách Hasakah, Deir al-Zor a Aleppo.

Európske stredomorské seizmologické centrum uviedlo, že zemetrasenie sa nachádzalo v hĺbke 9 km pod zemou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie