Chrapúnstvo len pár dní od výročia tragédie: Dúhovú lampu na Zámockej niekto premaľoval

Dúhový stĺp na Zámockej neznámy človek premaľoval na šedo. Zdroj: Instagram/lucia_plavakova; reprofoto Google Maps

Len pár dní od smutného výročia teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, kde pred barom Tepláreň zavraždil 19-ročný mladík dvoch mladých ľudí z LGBTI+ menšiny Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča, neznámy človek premaľoval dúhový stĺp verejného osvetlenia.

Stĺp, ktorý stál na mieste tragédie pred bývalým barom Tepláreň, mal pripomínať udalosti z 12. októbra 2022, kedy pri teroristickom útoku z nenávisti zomreli dvaja mladí ľudia z LGBTI+ minority. Na incident upozornila poslankyňa Národnej rady SR za Progresívne Slovensko, Lucia Plaváková na Instagrame.

„Takto vyzerá doslovné vymazávanie LGBTI+ ľudí. Dúhovú lampu na Zámockej niekto premaľoval sivou farbou. Presne taký je svet, do ktorého nás niektorí ľudia chcú dotlačiť. Sivý, bez farieb, bez rozmanitosti,“ napísala Plaváková na sociálnom médiu. Vzhľadom na nedávne výročie brutálnej vraždy označila čin za barbarstvo.

Zároveň však dodala, že hlavné mesto sa postará o nápravu. „Mesto to tak nenechá a zabezpečí obnovenie dúhového sfarbenia lampy. Ďakujem aj touto cestou za promptné riešenie,“ dodala Plaváková. Bar Tepláreň bol ešte pred vraždou útočiskom pre ľudí z LGBTI+ menšiny, ktorí toto miesto často vyhľadávali. Podľa slov majiteľa Teplárne Romana Samotného, sa po celý čas fungovania stretávali s určitými formami mikroagresie, častými incidentmi bolo napríklad strhávanie dúhových nálepiek z dvier a stĺpa verejného osvetlenia. Nikdy však nedošlo k priamej forme násilia.

Nestalo sa tak až do osudného 12. októbra 2022, kedy sa Juraj a Matúš stali obeťami extrémistického útočníka poháňaného nenávisťou voči LGBTI+ ľuďom, Židom, či vtedajšej vláde. Prvotným cieľom útoku mal byť pritom vtedajší premiér Eduard Heger, ktorého však útočník nezastihol v osudný deň pred jeho domom. Útok sa stal mementom pre LGBTI+ ľudí a celú slovenskú spoločnosť, ktorá je dlhodobo prevažne homofóbna a neuznáva LGBTI+ ľuďom ich základné ľudské práva.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie