Slovenská armáda v regionálnom porovnaní ZAOSTÁVA. Budúcnosť ale môže zamiešať kartami

Slovenská armáda z pozície sily zaostáva za svojimi susedmi. Zdroj: FB/Ministerstvo obrany SR

Slovenská armáda z pozície sily zaostáva za svojimi susedmi. Nákup novej výzbroje má potenciál zamiešať kartami – ide napríklad o najmodernejšie verzie stíhačiek F-16 alebo izraelské mobilné systémy protivzdušnej obrany. 

Slovenská republika disponuje 69. najsilnejšou armádou na svete. Vyplýva to z tohtoročného rebríčka Global Firepower Index, ktorý vyhodnocuje obranyschopnosť 145 krajín naprieč kontinentmi. V prvej dvadsiatke možno nájsť aj jedinú európsku jadrovú veľmoc Francúzsko, najväčšiu juhoamerickú krajinu Brazíliu alebo vojnou poznačenú Ukrajinu.

Hoci je Slovensko už dvadsať rokov členom EÚ a NATO, čo mu zaisťuje podporu od svojich spojencov v prípade vojenskej intervencie, stojí za zamyslenie, ako by krajina zvládala samostatne čeliť hrozbám podobným tým, ktorým čelí jej východný sused v dôsledku ruskej agresie.

Zdroj: FB/Ministerstvo obrany SR

Ako vyplýva z predbežných odhadov uvedených v správe NATO, Slovensko patrí ku krajinám, ktoré spĺňajú aliančný záväzok investovať aspoň dve percentá zo svojho HDP do obrany. Najväčší podiel na obranu vyčleňuje susedné Poľsko, a to konkrétne 4,12 %, čo je dokonca viac ako USA.

Okrem vyššie spomínaných krajín túto hranicu napĺňajú okrem iného pobaltské krajiny, alianční nováčikovia Fínsko a Švédsko, Dánsko, Spojené kráľovstvo, Rumunsko, Severná Macedónia, Nórsko, Bulharsko, Nemecko, Maďarsko, Česko, Turecko, Francúzsko, Holandsko, Albánsko aj Čierna Hora. Pod dvojpercentnou hranicou sa nachádza Kanada a zvyšné únijné krajiny, z čoho do obrany najmenej investuje Španielsko.

Ako už bolo naznačené, Poľsko v rámci Visegrádskej štvorky disponuje najsilnejšou armádou. Podľa Global Firepower Index sa susedné krajiny umiestnili na 21. mieste, čo ju zároveň radí na piatu pozíciu v rámci EÚ. O niečo nižšie možno nájsť Českú republiku, ktorá reprezentuje 46. miesto a uzatvára prvú desiatku najsilnejších armád v EÚ.

V druhej polovici nájdeme Maďarsko, ktoré obsadilo 54. priečku a patrí medzi pätnásť najsilnejších únijných armád. O niečo nižšie sa umiestnilo Slovensko, a to na 17. pozícii. Medzi Maďarskom a Slovenskom sú v únijnom poradí ešte Chorvátsko a Bulharsko. Pod Slovenskom sa nachádza napríklad neutrálne Rakúsko, ktoré spoločne so svojimi únijnými náprotivkami Cyprom, Maltou a Írskom nie je členom NATO.

Ako Slovensko modernizuje?

Najnovším prírastkom slovenských ozbrojených síl sa stali nové americké stíhacie lietadlá F-16. Prvé dva stroje zo štrnástich objednaných boli doručené tento rok v júli na vojenskú základňu Malacky-Kuchyňa. Tieto stroje boli objednané ešte v roku 2018 počas vtedajšej vlády Petra Pellegriniho, súčasného prezidenta, a teda aj vrchného veliteľa slovenských ozbrojených síl. Nové F-16 slúžia ako náhrada za staršie MiG-29 sovietskej výroby.

Všetkých 13 kusov, ktorými vtedy slovenská armáda disponovala, boli ešte za vlády Eduarda Hegera darované na Ukrajinu. Pred ich obstaraním sa na ochrane slovenského vzdušného priestoru podieľali susedné Česko, Poľsko a neskôr aj Maďarsko.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie