Ušetrené miliardy vo volebnom roku? Nonsens, tvrdia štátni analytici

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas tlačového vyhlásenia po slávnostnom podpise Memoranda o spolupráci medzi Slovenskou republikou a spoločnosťou Hyundai Mobis v Bratislave 15. októbra 2024. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Štyri dni pred parlamentnými voľbami v roku 2020 vláda premiéra Roberta Fica a ministra financií Ladislava Kamenického schválila mimoriadne výdavky vo výške pol miliardy eur bez finančného krytia, aby všetkým dôchodcom na Slovensku vyplatili 13. dôchodok. Tento krok mal zlepšiť výsledky Smeru vo voľbách.

Fico, ktorý v minulosti viackrát využíval štátne zdroje na predvolebné sociálne balíčky, teraz pred blížiacimi sa voľbami tvrdí, že jeho vláda bude šetriť. Podľa návrhu rozpočtu na rok 2027, ktorý vláda Smeru, Hlasu a SNS schválila, plánujú úsporné opatrenia v hodnote 2,3 miliardy eur. Cieľom je znížiť deficit verejných financií na tri percentá HDP, čím sa Slovensko zaviazalo voči Európskej únii, pripomína denník SME.

Ficov cieľ je však podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť riskantný, najmä vzhľadom na predchádzajúce volebné roky. Schválený konsolidačný balíček z minulého mesiaca by mal priniesť úspory vo výške 2,7 miliardy eur, no jeho efekt na voličov sa prejaví až v budúcom roku. Popularita Smeru už zaznamenala pokles o 3,4 percenta na 20,5 percenta, čo ukázal posledný prieskum od NMS Market Research. Tento pokles je spojený so zvyšovaním DPH, rušením rodičovských dôchodkov a krátením daňového bonusu.

Takmer vyrovnaný rozpočet

V roku 2019 vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd schválila vyrovnaný rozpočet, ktorý mal byť prvým v histórii Slovenska. V skutočnosti však štát v roku 2019 dosiahol deficit 1,35 percenta HDP. Minister financií Ladislav Kamenický, ktorý prevzal rezort po Petrovi Kažimírovi, predložil rozpočet na rok 2020 s plánovaným deficitom pol miliardy eur, no Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhadla, že reálny deficit by mohol dosiahnuť až dve miliardy eur.

Napriek tomu, tesne pred voľbami v roku 2020, Fico a jeho vláda schválili vyplatenie 13. dôchodkov všetkým 1,4 milióna dôchodcom, čo štát stálo ďalších 500 miliónov eur ročne. Nová vláda Igora Matoviča síce tieto dôchodky upravila, no stále vyplatila dôchodcom viac ako dvojnásobok vianočného príspevku.

Prelomový rok 2019

Fico teraz tvrdí, že zlé hospodárenie v rokoch 2020 až 2023 spôsobila pandemická a vojnová situácia za vlády Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora. Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth však nedávno označil rok 2019 za zlomový pre súčasnú finančnú krízu.

V roku 2026 plánuje vláda ušetriť 600 miliónov eur, no v roku 2027 by tieto úspory mali vzrásť na 2,3 miliardy eur, čo si vyžiada ďalšie opatrenia. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť predpokladá, že dlh štátu môže dosiahnuť až 60,5 percenta HDP, a v prípade nepriaznivého vývoja môže Slovensko čeliť problémom so získavaním financií na svetových trhoch, čo by podľa Kamenického mohlo viesť až k bankrotu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie