„Bitka“ o akciové maslo. Situácia s cenou sa začína podobať obdobiu INFLAČNEJ krízy

Maslo sústavne zdražuje. Zdroj: Reprofoto TV NOVINY, Pixabay

Mnohí Slováci veľmi citlivo reagujú na ceny masla, ktoré v posledných týždňoch výrazne vzrástli a priblížili sa k úrovniam z obdobia inflačnej krízy. V jednom z obchodných reťazcov museli počas trvania akcie dokonca vyvesiť oznam o vypredaní zásob.

Ceny masla naďalej rastú, pričom cena 250-gramového balenia sa pohybuje od približne troch eur až po viac ako štyri eurá. Keď sa v obchodoch objaví akcia, kde cena klesne pod 2,50 eura, mnohí zákazníci si ho začnú kupovať aj do zásoby. Informujú tvnoviny.sk.

Tak sa to stalo aj v predajniach Billa, ktorá od stredy minulého týždňa zaradila akciové maslo za 2,39 eura, čo v tom čase patrilo medzi najlacnejšie na trhu. Po pár dňoch mnohé predajne po celej krajine začali vyvesovať oznamy o vypredaní zásob.

„Vážení zákazníci, Liptov maslo, 250 g, z aktuálneho akciového letáku je z dôvodu veľkého záujmu vypredané. Ďakujeme za pochopenie,“ píše sa v ozname.

V tomto reťazci platí akciový leták od stredy do utorka nasledujúceho týždňa.

„Stáva sa, že zaujímavý tovar sa vypredá aj pred koncom akcie, a jednotlivé predajne potom zverejňujú oznamy o vypredaní zásob. V skutočnosti sa maslo v niektorých predajniach vypredalo už v prvých dňoch akcie. Pripisujeme to zvýšenému záujmu verejnosti o túto komoditu,“ komentoval situáciu hovorca spoločnosti Billa Marek Kravjar.

Situácia s cenou masla sa začína podobať obdobiu inflačnej krízy. Na konci augusta cena masla na burze dosahovala historické maximá, pričom 250-gramové balenie sa v obchodoch predávalo v priemere za 2,50 eura. Avšak v priebehu niekoľkých týždňov sa situácia ešte zhoršila; najlacnejšie maslo sa teraz pohybuje okolo troch eur, pričom cena známych značiek už prekročila štyri eurá.

Priemernú cenu za september zverejní štatistický úrad koncom októbra.

Situácia sa nápadne začína podobať na obdobie inflačnej krízy, keď sa maslo stalo symbolom zdražovania. Práve cena tejto základnej potraviny prudko vzrástla ako prvá, pričom vtedy zákazníci na vrchole zaplatili v priemere až 3,50 eura za kus. Tento rok pritom nič nenaznačovalo, že by maslo malo takto zdražieť.

Až do mája sa jeho cena postupne znižovala, no v máji došlo k zlomu.

„V Európskej únii stúpa cena surového kravského mlieka. Tento nárast môžeme pripísať napríklad zvýšenému dopytu po mlieku zo strany Talianska a celkovo nižšiemu množstvu mlieka v únii. Cenu slovenského masla ovplyvňuje európska spotová cena mlieka a smotany, ktoré sa zvyšujú práve z týchto dvoch dôvodov – nedostatok mlieka v Európe a snaha niektorých krajín o zvýšený nákup mlieka,“ vysvetlila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie