Ďalšie zvyšovanie daní? Kamenický pritvrdzuje, za TOTO si Slováci priplatia

Kamenický avizuje zvyšovanie ďalšej dane. Zdroj: Pexels; TASR/Martin Baumann

Ministerstvo financií po nedávnom schválení konsolidačného balíčka na rok 2025 už začal pracovať na nových opatreniach, ktoré by mali ozdraviť stav verejných financií. Šéf rezortu Ladislav Kamenický (Smer-SD) už naznačil, kde by chcel štát chýbajúce peniaze nájsť.

Podľa portálu openiazoch.sk by spomínanou studňou mala byť daň z hazardu. Nakoľko sa konsolidácia prijatím aktuálneho balíčku nekončí, vláda bude musieť prijímať aj ďalšie opatrenia pre zníženie deficitu verejných financií k trom percentám HDP v roku 2027. Minister financií Ladislav Kamenický avizoval, že rezort začne na nových opatreniach pracovať už v polovici januára.

Minister po prijatí štátneho rozpočtu na rok 2025 načrtol, že by štát chcel peniaze nájsť v hazarde. „Len to musíme urobiť tak, aby sme peniaze aj reálne vybrali,“ upozornil Kamenický. Vláda chce totiž predísť tomu, aby po zvýšení daňových sadzieb utiekli tieto firmy do zahraničia alebo by sa hráči presunuli do online priestoru.

Oblasť, ktorá by však mala zostať neporušená, sú paušálne výdavky pre podnikateľov. Čo sa týka zmien v nastavení druhého dôchodkového piliera, Kamenický uviedol: „Nebudem hovoriť nič k druhému pilieru, je to téma nášho koaličného partnera. Ako som povedal, u mňa je všetko otvorené z pohľadu ministra financií.“

Vláda sa chce vyvarovať problémom s financovaním

Konsolidácia verejných financií je podľa Kamenického nevyhnutným procesom. V prípade neznižovania deficitov by sme časom mohli naraziť na problémy s predajom štátnych dlhopisov a získavaním peňazí pre štát, čo by postupne mohlo viesť až k bankrotu.

Na základe vlády schváleného návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky by mal deficit budúci rok klesnúť na 4,7% HDP, následne skrz 3,7% až na tri percentá v roku 2027, ktorý bude zároveň volebným rokom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie