Pri rezervovaní ubytovania vás môžu ľahko okradnúť. Útočníci sa zameriavajú na Booking či Airbnb

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Podvodníci využívajú spôsoby, ako nič netušiacich ľudí v online priestore okradnúť o čo najväčší balík peňazí. V strehu by ste mali byť aj vtedy, keď si objednávate ubytovanie cez renomované platformy.

Pri plánovaní dovolenky či viacdňového výletu si rezervujeme aj ubytovanie. Využívame pritom známe platformy ako Airbnb či Booking.

Napriek bezpečným stránkam sa ale pravidelní cestovatelia môžu stať terčom útokov a prísť o balík peňazí. Podvodnícka sieť Telekopye rozšírila svoju aktivitu a zacielila na používateľov vyhľadávaných ubytovacích platforiem. Ide o súbor nástrojov, ktoré fungujú ako bot na platforme Telegram. Aj útočníci-začiatočníci dostanú návod, ako vykonať online podvod.

Výskumníci z ESET-u odhalili, že phishingové stránky, ktoré sa vydávajú za uvedené platformy, pôsobia oveľa dôveryhodnejšie, než samotné rezervačné systémy, na ktoré sa pôvodne útočníci zamerali, píše techbox.sk.

Momentálne fungujú desiatky skupín podvodníkov, ktorí od obetí vylákali už milióny eur. ESET sa so zisteniami o Telekopye podelil na konferencii Virus Bulletin 2024.

V sieti Telekopye si kyberzločinci vyhliadnu svoje obete a označia ich ako mamuty. ESET na základe tejto logiky označuje páchateľov za neandertálcov. Čo je najhoršie, online podvody sú schopné zvládnuť aj najväčší laici v oblasti technológií. Telekopye urobí všetku prácu za nich v priebehu niekoľkých sekúnd.

Útočníci odošlú e-mail vybranému používateľovi platformy Booking alebo Airbnb a s oznámením, že sa objavil problém pri platbe za rezervované ubytovanie. V e-maili sa nachádzajú rôzne odkazy na dokonale vytvorenú, relevantne vyzerajúcu webstránku, ktorá napodobňuje zneužitú platformu.

Na fiktívnej stránke sú predvyplnené informácie o rezervácii, vrátane dátumov nástupu a odchodu, ceny či lokality. Zlou správou pre obeť je, že dáta uvedené na falošnej stránke sa stopercentne zhodujú s vašou skutočnou rezerváciou. Dôveryhodnosť stránky pritom môže zmiasť aj obozretného používateľa.

Tento rok sa podvody začali objavovať v značnej miere, pričom nárast zaevidovali v silnej turistickej sezóne v júli. Po prvýkrát sa podvody na online trhoviskách z dielne Telekopye dostali cez 2-násobný počet detekovaných útokov. S rovnakou intenzitou sa podvody na zákazníkoch objavovali aj v auguste či septembri.

Najväčší turistický boom prebieha v letnom období, kedy zákazníci realizujú množstvo objednávok ubytovaní. Túto príležitosť si podvodníci nenechajú ujsť.

Takzvaní neandertálci sa snažia svoje nástroje vylepšovať s cieľom maximalizácie ziskov. „Pred vyplnením akýchkoľvek formulárov súvisiacich s rezerváciou sa vždy uistite, že ste neopustili oficiálnu webovú stránku alebo aplikáciu danej platformy. Presmerovanie na externú URL adresu, aby ste mohli pokračovať v rezervácii a platbe, je silným indikátorom podvodu,“ hovorí Radek Jizba z ESET-u.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie