Oblohu rozjasní úchvatný SUPERMESIAC, bude najjasnejší a najväčší

Ilustračné foto. Zdroj: Flickr/Richard "Dick" Morgan

Pokiaľ to poveternostné podmienky dovolia, tento týždeň sa môžeme tešiť na ďalší spln Mesiaca, ktorý bude výnimočný. Hoci nastane už popoludní, najlepšie ho uvidíme až po západe Slnka.

Fanúšikovia astronómie sa môžu tešiť na ďalší spln Mesiaca. Na našej oblohe sa objaví ešte v priebehu tohto týždňa, ba čo viac, má ísť o najjasnejší supermesiac roka.

Supermesiace nastávajú, keď je Mesiac najbližšie k Zemi, pričom sa javí väčší a jasnejší ako normálne – až o 15 % jasnejší a o 30 % väčší ako bežné splny, píše BBC.

K tomu dochádza, keď obežná dráha Mesiaca okolo Zeme nie je dokonalým kruhom: je to elipsovitá alebo vajcovitá dráha. Niekedy je Mesiac bližšie k Zemi a niekedy je ďalej. Mesiac nemení veľkosť, len vyzerá väčší, keď je bližšie. Ako informuje iMeteo.sk, tentoraz bude Mesiac k Zemi najbližšie, a to vo vzdialenosti 357 364 km.

Mesiac v splne má počas roka mnoho rôznych mien. Bežne máme 12 splnov za rok, pričom každý má svoju neformálnu prezývku. Októbrový spln sa nazýva aj Mesiac lovca, pretože nastáva v ročnom období, keď by boli lovci tradične najaktívnejší – plánovali zimné mesiace dopredu a lovili zvieratá kvôli potrave.

Tento rok uvidíme superspln vo štvrtok 17. októbra tesne popoludní o 13:26, avšak v plnej kráse sa ukáže až po zotmení. Predbežná predpoveď avizuje jasnú oblohu na strednom a východnom Slovensku, kým západ čaká polojasné až polooblačné počasie, avšak šanca na zahliadnutie supersplnu je veľká.

V tomto období sa Mesiac objaví v splne približne na tri dni. Októbrový spln bude zároveň aj tretím zo štyroch supermesiacov, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Tento rok bude tiež najjasnejší zo všetkých supermesiacov.

Počas histórie ľudia používali Mesiac a jeho svetlo, ktoré odráža, na rôzne aktivity, ako je lov, sadenie či zber plodín. Kultúry na celom svete dávajú týmto splnom rôzne názvy, aby opísali, čo sa v mesiaci dialo.

Moderný kalendár už presne nesleduje mesačné fázy, takže niekedy je viac ako jeden spln za mesiac, ktorý je známy ako modrý mesiac. Najbližší spln Mesiaca nastane 15. novembra o 22:28 a ponesie názov mrazivý alebo bobrí Mesiac, keďže v tomto období bobry často zvyknú stavať svoje hrádze.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie