Vláda schválila návrh konsolidácie. Niektorí ministri neskrývajú sklamanie zo šetrenia v ich rezortoch

Vľavo minister financií SR Ladislav Kamenický, na snímke vpravo: zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) prichádzajú na 55. schôdzu vlády SR v Bratislave 15. októbra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v utorok schválila vláda. V niektorých rezortoch sa bude výraznejšie škrtať.

Vláda schválila v utorok návrh rozpočtu verejnej správy, ktorý sa vzťahuje na roky 2025 až 2027. Na základe konsolidačných opatrení má deficit verejných financií v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP.

Návrh rozpočtu na ďalší rok musí byť Národnej rade predložený najneskôr do 15. októbra, po čom nasleduje rozhodnutie parlamentu, zvyčajne na poslednej riadnej schôdzi na prelome novembra a decembra.

Ministerstvo financií (MF) SR očakáva, že hospodárenie verejnej správy v tomto roku skončí oproti schválenému rozpočtu lepšie o 250 miliónov eur alebo 0,2 % HDP. Schodok tak dosiahne 7,6 miliardy eur alebo 5,8 % HDP namiesto plánovaných 6 % HDP.

Konsolidácia sa naplno prejaví aj naprieč rezortmi. Bude sa škrtať, šetriť či prepúšťať. Niektorí ministri z uťahovania opaskov nie sú nadšení.

Napríklad minister spravodlivosti Boris Susko tvrdí, že ho neteší schválený rozpočet, ale i tak víta zvýšenie objemu peňazí pre zamestnancov súdu. Tí si prilepšia spolu o 30 miliónov eur, píše STVR.

“Samozrejme, dotkne sa nás aj konsolidácia. Uvedomujeme si, že podmienky v rámci štátneho rozpočtu sú veľmi kritické. Budeme si musieť utiahnuť opasky aj my na ministerstve,“ vyhlásil Susko.

Personálne čistky neobídu ani ministerstvo informatizácie. “Celé šetrenie prenášame na náš úrad. Bohužiaľ, budem musieť prepustiť zamestnancov, je to asi 75 ľudí, ktorí musia fyzicky odísť. Z viac ako 800 ľudí máme viac ako polovicu platenú cez eurofondy, čiže nezaťažujú štátny rozpočet,“ tvrdí minister Richard Raši.

Spokojnosť naopak vyjadril šéf rezortu práce Erik Tomáš. “Máme o 250 miliónov eur navyše oproti predchádzajúcemu rozpočtu. Som veľmi rád, že v rámci tej sumy pôjdu financie najmä na ľudí odkázaných na sociálne služby, toto sa podarilo vybojovať.“

Upozorňuje, že o necelé dva roky by mala do platnosti vstúpiť reforma financovania sociálnych služieb v rádoch stoviek miliónov eur, ktorá je naviazaná na plán obnovy.

V rezorte školstva sa podarilo zastabilizovať platy pre podporný školským tím, asistentov, učiteľov, ale tiež psychológov. “Na rozvojové veci tam peniaze momentálne nie sú. Ale tie nie sú podľa mňa nikde, pretože prebieha konsolidácia. Každý musel nejakým spôsobom prispieť,“ odkázal minister školstva Tomáš Drucker.

Kým niekde sa škrtá, inde nedôjde k zmenám vplyvom konsolidácie. Len nedávno vzniknutý úrad podpredsedu vlády pre plán obnovy Petra Kmeca nepocíti žiadne škrty.

“Malo by byť vyčlenených extra 97 miliónov eur na podporu vedy, výskumu a inovácií zo štátneho rozpočtu ako doplnok k plánu obnovy a odolnosti,“ vysvetľuje Kmec.

Úpravy v rozpočte sa už neočakávajú ani neplánujú, čo potvrdil minister financií Ladislav Kamenický a tvrdí, že návrh poputuje ďalej do parlamentu.

„Predpokladám, že to prejde tak, ako sme sa dohodli. Ale, samozrejme, avizoval som, že tie dve veľké témy, ktoré sú stále otvorené, energopomoc a zdravotníci, to budeme riešiť neskôr,“ dodáva Kamenický.

Rozpočet verejnej správy na roky 2025 až 2027 je pripravený v súlade s Národným strednodobým fiškálno-štrukturálnym plánom Slovenskej republiky na roky 2025-2028, v ktorom si vláda stanovuje záväznú trajektóriu rastu čistých výdavkov na štyri roky, aby do konca volebného obdobia deficit klesol k 3 % HDP a verejný dlh sa stabilizoval,“ priblížil rezort financií.

Nové európske pravidlá by umožnili SR rozložiť proces ozdravenia verejných financií na sedem rokov, to by však v najbližších rokoch viedlo k ďalšiemu pokračovaniu rastu zadlženia.

Príjmy, výdavky a saldo verejnej správy. Vláda Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora zvýšili výdavky štátu, avšak v roku 2022 dokázali znížiť deficit štátneho rozpočtu. Po nástupe 4. Ficovej vlády stúpli výdavky medzi rokom 2023 a 2024 o 7,1 miliárd eur. Zdroj: rrz.sk, statistics.sk

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie