Ďalšia obľúbená pochutina extrémne zdražela. Takto sa vyvíjali jej ceny

Ilustračná foto. Zdroj: pixabay.com

Po masle a olivovom oleji trhá cenové rekordy i kakao. Cena tejto pochutiny, ktorá sa využíva i do pečenia, rekordne rástla už na prelome rokov. Predvídané vyššie sumy za túto potravinu už dorazili do obchodov a aktuálne hovoríme o historických cenových rekordoch. Dôvodom je jej zlá úroda. 

Portál tvnoviny.sk informuje o tom, že kakao pre zlú úrodu zvyšovalo na burze aj svoju hodnotu. Analytici zároveň predpovedajú, že nedostatok kakaa bude najviac citeľný pri čokoláde, ktorá nevídane zdražie. Opisovaná situácia nastala práve teraz. V januári jedna tablička sto gramovej mliečnej čokolády stála v priemere jedno euro a desať centov. O sedem mesiacov neskôr (v auguste) to už bolo jedno euro a päťdesiat centov.

Vývoj cien mliečnej čokolády v roku 2024

  • január – 1,1 €
  • február – 1,15 €
  • marec – 1,12 €
  • apríl – 1,14 €
  • máj – 1, 16 €
  • jún – 1,18 €
  • júl – 1,32 €
  • august – 1,47 €

Situácia sa ani po pár mesiacoch nezlepšila, práve naopak. V aktuálnom období je možné zakúpiť si sto gramovú mliečnu čokoládu v cenovom rozmedzí od 1,80 až po 3 eurá. Väčšie 270-gramové čokolády sa pohybujú v cenovom rozmedzí od 5 eur a 50 centov až po 6 eur a viac. Cena kakaa je vyššia, avšak stále nejde o historické maximá.

„V súčasnosti obchodníci hľadajú tú správnu cenu, ktorá dá do rovnováhy dopyt a aktuálnu ponuku, ktorá bola značne obmedzená z dôvodu nepriaznivého vývoja počasia, ale taktiež aj chorobami plodov u najväčších producentov v strednej Afrike,“ objasnil komoditný analytik Marek Nemky. Doplnil i to, že s príchodom vianočného obdobia, kedy je dopyt po týchto produktoch väčší, by ich cena už nemala do konca roka výrazne stúpať.

Prečo stúpla cena kakaa?

Kakaovník je plodina vyžadujúca si špeciálne podmienky. Pestuje sa predovšetkým v strednej Afrike, Ghane alebo Kamerune, odkiaľ pochádza až 70 percent celosvetovej produkcie kakaa. Problémy pri pestovaní narobil klimatický efekt El Niño, pre ktorý minulý rok túto oblasť postihli silné dažde. To znemožnilo proces sušenia kakaových bôbov a výraznejšie zabránilo v zbere a následnom presune vysušených plodín do prístavov.

Okrem toho sa v tomto prostredí šírila choroba černejúcich plodov, ktorá ovplyvnila aktuálnu produkciu, ale aj stromy, ktoré museli byť zničené. Ani momentálne nie je počasie v týchto oblastiach priaznivé, úradujú tu silné vetry Harmattan, ktoré v kombinácii so suchým počasím zničili časť produkcie. „V súčasnosti máme iba odhady, ktoré poskytuje pravidelne Medzinárodná organizácia kakaa, ktorá v súčasnosti predikuje svetovú produkciu na úrovni 4,3 mil. ton kakaa, teda o 14,22 % menej, ako sme ju videli v predošlom roku,“ uzavrel Nemky.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie