Do vojny na Ukrajine sa mali zapojiť aj vojaci KĽDR. Vstúpili s nami do vojny, reagoval Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Foto: TASR/AP)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že od tajných služieb dostal informácie o „faktickom zapojení“ Severnej Kórey do vojny na strane Ruska. Jeho vyjadrenie prišlo len niekoľko dní po tom, čo na možné vyslanie vojakov KĽDR na Ukrajinu upozornila Južná Kórea. 

„Medzi hlavné veci patrila správa spravodajských služieb o zámeroch Rusov na jeseň a v zime. Je pomerne podrobná. Fakticky zapojenie Severnej Kórey do vojny. A tiež – vzťahy Ruska s niektorými ďalšími krajinami, ktoré bohužiaľ investujú do predlžovania vojny,“ povedal Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve, ktoré sa venovalo zasadnutiu vedenia ukrajinského štátu.

Južná Kórea minulý týždeň upozornila, že KĽDR pravdepodobne vyšle príslušníkov svojich pravidelných ozbrojených síl na Ukrajinu, aby podporila vojnové ťaženie Ruska, píše portál idnes.cz. Podľa nej ide o najnovšiu známku prehlbujúcej sa vojenskej spolupráce medzi Pchjongjangom a Moskvou.

Začiatkom októbra ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroje zo spravodajskej komunity uviedli, že pri ukrajinskom raketovom údere z 3. októbra zomrelo šesť dôstojníkov z KĽDR a traja ďalší boli zranení. Dôstojníci podľa médií prišli na okupované ukrajinské územie na konzultácie so svojimi ruskými náprotivkami. Juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjon tieto správy označil za najskôr pravdivé.

Severná Kórea v posledných rokoch posilnila vojenské vzťahy s Moskvou. Ruský diktátor Vladimír Putin v júni navštívil Pchjongjang, kde s vodcom Kim Čong-unom podpísal dohodu o vzájomnej obrane. Obe krajiny si sľúbili, že bezodkladne vynaložia všetky dostupné vojenské prostriedky na pomoc partnerovi v prípade vojny.

Kyjev aj mnoho vojenských expertov tvrdí, že Rusko používa pri úderoch proti Ukrajine severokórejskej rakety. Moskva aj Pchjongjang to popierajú. Južná Kórea tiež tvrdí, že Pchjongjang poslal do Ruska tisíce kontajnerov s muníciou a zbraňami, ktoré sa majú použiť na Ukrajine.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie