Horor všetkých šoférov a poriadna rarita: Kruhový objazd v Cambridgi má 36 semaforov

Kruhový objazd v Cambridgi je naozajstnou raritou - je na ňom niekoľko desiatok semaforov. Zdroj: X/ComeOnCUFC; Pexels

Poriadnu dávku kritiky zožala nová úprava jedného kruhového objazdu v anglickom univerzitnom meste Cambridge. Križovatka s priemerom asi 40 metrov je novo vybavená 36 semaformi, čo najmä vodiči označujú za „smiešne“, pretože to vraj len zdržuje premávku a vyvoláva dopravný chaos.

Prvýkrát sa labyrint farebných svetelných stĺpov na spojnici ulíc Milton Road a Elizabeth Way rozblikal minulý týždeň. Aj ľudia, ktorí bývajú v jeho blízkosti, nemôžu záplave semaforov prísť na meno, píše portál novinky.cz.

„Je to šialenosť. Kruhové objazdy boli predsa vytvorené preto, aby semafory neboli potrebné. Mám dodávku a myslím, že mi to len predĺži cestu, čo nie je najlepšie pre životné prostredie,“ posťažoval sa podľa denníka The Telegraph Sebastian Baker.

„Hneď sa objavili dopravné zápchy, predtým ste po okruhu normálne prešli. Tridsaťšesť semaforov je obscénnosť,“ dodal. Ďalší kritik Albey Barham, ktorý v mieste prevádzkuje predajňu s kobercami a podlahovými krytinami, to označil za zbytočnosť a vyhadzovanie peňazí. Narážal na cenu projektu, ktorého súčasťou boli aj terénne úpravy v okolí a ktorý si vyžiadal celkovo 32 miliónov libier (38 miliónov eur). „Nemyslím si, že je to dobré využitie finančných prostriedkov. Veľa rokov to fungovalo dobre. Pre nás je to kruhový objazd plný kúziel,“ prisadil si s iróniou Barham.

Podľa ďalších kritikov sa stáva, že sa na príjazdových komunikáciách vytvárajú rady áut len ​​preto, že ich zastaví semafor, hoci je v tej chvíli okruh prázdny a ani po prechodoch nikto neprechádza. Našlo sa vraj už pár vodičov, ktorí v takejto situácii jednoducho prešli na červenú.

Mesto ale novú úpravu kruhového objazdu obhajuje s tým, že je bezpečnejšia pre peších aj cyklistov. „Súčasťou nového usporiadania sú vyhradené pruhy pre chodcov a cyklistov, takže ľudia môžu bezpečne prejsť ceste aj v tých najrušnejších chvíľach,“ povedal hovorca inštitúcie, ktorá spravuje mestské cesty.

Požiadal o trpezlivosť pri vylaďovaní intervalov svetelnej signalizácie. „Dopravné toky sledujeme. Akonáhle budú prichádzať ďalšie dáta, budeme pokračovať v úprave svetiel tak, aby to bolo čo najefektívnejšie pre všetkých,“ dodal hovorca.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie