Zubná kefka je raj pre vírusy. Na človeka však neútočia, zistila štúdia

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Pralesy a koralové útesy sa považujú za miesta s úžasnou biodiverzitou. Podľa novej štúdie vedcov z Northwestern University je ale rovnako rozmanitým a pestrým miestom aj kúpeľňa. Najmä čo sa týka zabijáckych vírusov.

V novej štúdii vedci popísali, že sprchové hlavice a zubné kefky sa môžu pochváliť nesmierne rozmanitou zbierkou vírusov – pričom väčšina z nich nebola nikdy predtým pozorovaná. A podľa autorov výskumu je skvelou správou hlavne to, že ide o vírusy zabijácke.

Nezameriavajú sa totiž na človeka, ale ich cieľom sú baktérie. Mikroorganizmy objavené v štúdii sú takzvané bakteriofágy alebo „fágy“. Je to typ vírusu, ktorý infikuje baktérie a replikuje sa vo vnútri nich. V poslednej dobe vzbudili veľkú pozornosť vďaka možnému využitiu pri liečbe bakteriálnych infekcií odolných voči antibiotikám. A práve doposiaľ neznáme vírusy, ktoré sa skrývajú v kúpeľniach, by sa mohli stať pokladnicou materiálov na skúmanie, naznačuje nový výskum.

„Množstvo vírusov, ktoré sme našli, je úplne úžasné,“ povedala Erica M. Hartmannová z Northwesternu, ktorá viedla štúdiu, ktorá bola publikovaná v časopise Frontiers in Microbiomes. „Našli sme mnoho vírusov, o ktorých vieme len veľmi málo, a mnoho ďalších, ktoré sme nikdy predtým nevideli. Je neuveriteľné, koľko nevyužitej biodiverzity je všade okolo nás. A ani nemusíme chodiť ďaleko, aby sme ju našli, máme ju priamo pod nosom.“

Nová štúdia vychádzala priamo zo staršieho výskumu, ktorý vykonávala aj Erica Hartmannová, ale ešte na svojom predchádzajúcom pracovisku na Coloradskej univerzite v Bouldere. Vedci tam požiadali ľudí, aby im predložili použité zubné kefky a tampóny so vzorkami odobranými zo sprchových hlavíc.

„Tento projekt začal ako kuriozita,“ uviedla mikrobiologička. „Chceli sme zistiť, aké mikróby žijú v našich domácnostiach. Pokiaľ sa zamyslíte nad vnútorným prostredím, povrchy, ako sú stoly a steny, sú pre mikróby naozaj ťažko obývateľné. Mikróby dávajú prednosť prostrediu s vodou. A kde je voda? Vnútri našich sprchových hlavíc a na našich zubných kefkách.“

Na charakterizáciu baktérií použila Hartmannová sekvenovanie genetického materiálu. Výsledky ju nadchli – našla na kefkách a na sprchách rozmanitosť vírusov porovnateľnú so zoologickou záhradou. To nie je nadsadenie – napríklad pražská zoologická záhrada ponúka návštevníkom asi 690 druhov zvierat, Hartmannová našla na kefkách viac ako šesť stoviek druhov.

„V podstate sme nezaznamenali žiadne prekrývanie typov vírusov medzi sprchovými hlavicami a zubnými kefkami,“ povedala Hartmannová. „Tiež sme videli len veľmi malé prekrývanie medzi akýmikoľvek dvoma vzorkami. Každá sprchová hlavica a každá zubná kefka sú ako vlastný ostrovček. To len podčiarkuje neuveriteľnú rozmanitosť vírusov.“

Mikrobiológovia našli vo vzorkách viac mykobakteriofágov ako iných typov vírusov. Mykobakteriofágy infikujú mykobaktérie, čo sú patogénne mikroorganizmy, ktoré spôsobujú vážne choroby, ako je lepra, tuberkulóza a chronické pľúcne infekcie. Podľa Hartmannovej by jedného dňa, samozrejme po dlhom základnom výskume, vedci mohli využiť mykobakteriofágu na liečbu týchto a ďalších infekcií.

„Predstavte si, že vezmeme tieto mykobakteriofágy a použijeme ich ako spôsob, ako vyčistiť patogény z vášho vodovodného systému,“ povedala. „Chceme sa pozrieť na všetky funkcie, ktoré by tieto vírusy mohli mať, a zistiť, ako ich môžeme využiť.“

Hartmannová súčasne varuje, aby sa ľudia nedesili neviditeľného ekosystému v kúpeľni. Stačí sa podľa nej o kúpeľňu starať bežnými spôsobmi a kefka dostatočne často meniť. Vedkyňa tiež nie je priaznivcom antimikrobiálnych zubných kefiek, ktoré podľa nej môžu viesť k vzniku baktérií odolných voči antibiotikám.

„Mikróby sú všade a prevažná väčšina z nich nám chorobu nespôsobí,“ povedala. „Čím viac na nich útočíte dezinfekčnými prostriedkami, tým väčšia je pravdepodobnosť, že si vytvoria rezistenciu alebo sa stanú horšie liečiteľnými. Všetci by sme ich mali jednoducho prijať,“ dodáva.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie