Prvé stretnutie nového ministra zdravotníctva s lekármi výsledky neprinieslo. Situácia je stále vážna

Na prvej snímke je Zuzana Dolinková a na druhej je prezident Peter Pellegrini (vpravo), ktorý prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) vo štvrtok 10. októbra 2024 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Vo funkcii ju nahradil Kamil Šaško (Hlas-SD - vľavo). (Zdroj: FOTO TASR/Pavel Neubauer, Martin Baumann)

Očakávané prvé stretnutie nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška z Hlasu s Lekárskym odborovým združením zatiaľ výsledky neprinieslo. Minister si vypočul ich požiadavky a rokovania majú pokračovať.

„Toto bolo prvé stretnutie s novým ministrom. Uvítali sme ho vo funkcii, ponúkli sme mu pomoc pri zlepšovaní slovenského zdravotníctva a potom sme sa mu snažili predostrieť našich osem požiadaviek, ktoré viedli slovenských lekárov v nemocniciach do výpovedí,“ povedal šéf lekárskeho združenia Visolajský. Minister podľa jeho slov odborárom zatiaľ nepredstavil žiadne návrhy ani nedal žiadne prísľuby, informuje TASR.

Lekárske odborové združenie zároveň ministrovi zopakovalo ich návrh na konsolidáciu v zdravotníctve. „Ministerstvo môže nájsť budúci rok 308 miliónov eur a usporiť v systéme bez toho, aby sa to dotklo kvality alebo dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ podotkol.

Situácia v slovenskom zdravotníctve je vážna. Podľa Visolajského je vyše 3200 lekárov pripravených podať výpoveď z nadčasov. Počet klasických výpovedí z pracovného pomeru bude podľa neho známy v najbližších dňoch.

„Rozumiem snahe vlády uskutočniť nevyhnutnú konsolidáciu verejných financií po predošlých rokoch nezodpovedného šafárenia. Rozumiem túžbe zdravotníkov po lepších mzdových podmienkach. A pevne verím, že dokážeme nájsť kompromis, pretože inak sa podobné situácie riešiť nedajú,“ povedal minister zdravotníctva Šaško.

Minister zdravotníctva v pondelok (14.10.) taktiež absolvoval rokovania s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer) a sociálnymi partnermi v rámci tripartity. Podľa Šaška si prešli možnosti verejných financií pri hľadaní dohody so zdravotníkmi.

Kamenický po rokovaní tripartity uviedol, že dohoda o financiách v zdravotníctve by mohla vzniknúť do konca týždňa. Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal.

Hlava štátu po minulotýždňovom stretnutí so zástupcami zdravotníkov vyzvala vládu, aby sa ich požiadavkami zaoberala a hľadala kompromis. Deklaroval, že od rokovaní bude závisieť aj jeho prípadný podpis legislatívy.

Kamil Šaško nastúpil na svoj post po predchodkyni Zuzane Dolinkovej a už pri svojom minulotýždňovom vymenovaní uviedol, že chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi s cieľom hľadať kompromis pri návrhu konsolidačných opatrení.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie