Ceny sa zvýšia, čakajte nárast o stovky eur, hovorí odborník Holjenčík

Predseda Úradu na reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík (vpravo) avizuje zvyšovanie cien. Zdroj: TASR

Štátne dotácie na vysoké ceny energií by mali byť v budúcom roku zamerané na najzraniteľnejšie domácnosti. Uviedol to štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vladimír Šimoňák na konferencii Vizio Energo 2024.

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík zdôraznil, že pomoc musí byť cielená citlivo, pretože najväčšími spotrebiteľmi energie nie sú bohatí ľudia, ale dvojgeneračné domy v chladnejších oblastiach Slovenska. Holjenčík poukázal na to, že aj keď niektorí ľudia majú bazény, neznamená to, že ich spotreba plynu je vysoká, pretože títo ľudia využívajú moderné technológie. Naopak, vyššiu spotrebu mávajú rodinné domy na Kysuciach, kde žijú viaceré generácie. Preto je dôležité, aby bola pomoc starostlivo nastavená.

Holjenčík predpovedá zvýšenie cien zemného plynu pre domácnosti, ktoré plynom kúria a ohrievajú vodu, v priemere o 400 eur ročne. Domácnosti, ktoré plynom iba varia, by mali platiť o 15 eur viac, a tie, ktoré varia a ohrievajú vodu, o 200 eur viac. Cena elektriny pre domácnosti by sa však nemala zvyšovať, píšu topky.sk.

Ďurana sa obáva nestihnutia zakomponovania opatrení

Analytik Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz vyjadril obavy, že pre nedostatok času sa nestihnú prijať cielené opatrenia, a vláda opäť zvolí plošné dotácie na energie. Hoci by uvítal adresnú pomoc, varoval, že legislatívny proces je príliš krátky na to, aby sa zmeny stihli zaviesť od januára.

Ďurana tiež poukázal na príklad z Česka, kde je pomoc domácnostiam založená na tom, že výdavky na bývanie presahujú tretinu príjmu. Domácnosti musia preukázať, že majú nárok na podporu. Holjenčík uznal, že Slovensku chýbajú podrobné údaje o domácnostiach a definícia energetickej chudoby je nejasná. O detailoch pomoci vláda plánuje informovať po schválení štátneho rozpočtu tento týždeň.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie