Cyklistovi hra na policajta nevyšla: Fotil si zle parkujúce autá, pokutu napokon dostal on

Írsky cyklista sa pri hre na policajta prerátal, s pokutou napokon skončil on sám. Zdroj: Pexels

Cyklista sa rozhodol „vychovávať“ vodičov, no pri tom sám porušoval dopravné predpisy. Najhoršie je, keď niekto získa pocit, že má právo naprávať ostatných na ceste v mene „vyššieho dobra“ a myslí si, že môže ignorovať pravidlá. Takéto správanie sa často týka nielen vodičov, ale aj cyklistov.

V Írsku jeden cyklista dlhodobo natáčal pomocou GoPro kamery autá parkujúce na nesprávnych miestach a vodičov, ktorí telefonovali za volantom. Tieto záznamy následne posielal polícii, aby vodičov pokutovali. Avšak, situácia sa obrátila proti nemu. Pri jednom zázname, ktorý poslal, sa ukázalo, že sám prešiel križovatkou na červenú, za čo dostal pokutu vo výške 40 eur. Tento incident vyvolal veľkú nespokojnosť nielen u cyklistu, ale aj v cyklistickej komunite, keďže mnohí mali pocit, že ako „strážca“ pravidiel mal byť nad zákonom, píše denník Pravda.

Cyklista následne podal sťažnosť na políciu, keďže neboli potrestaní aj vodiči, ktorí na jeho videu porušili pravidlá. Polícia (Garda Síochána) ho však vyzvala, aby podal svoje otázky formálne a písomne, čo ho ešte viac nahnevalo. Podal preto sťažnosť na konkrétneho policajta, ktorý nereagoval na jeho podnet.

Disciplinárna komisia dospela k záveru, že policajt porušil svoje povinnosti, a rozhodla, že by mal byť potrestaný. Avšak, policajný dôstojník sa voči tomuto rozhodnutiu odvolal a superintendant disciplinárny trest zrušil, označiac ho za „neprimeraný“. To spôsobilo ďalšiu vlnu kritiky zo strany cyklistu a verejnosti, pričom sa objavili obvinenia, že rozhodnutie bolo motivované predsudkami voči cyklistom.

Tento spor, ktorý pôvodne vyzeral banálne, prerástol do veľkej záležitosti sledovanej verejnosťou a skončil až u policajného ombudsmana, ktorý zatiaľ nevydal konečné rozhodnutie. Tento prípad len prehĺbil kontroverzie okolo polície Garda Síochána. Na jednej strane ich chvália za neozbrojené vymáhanie zákona, no zároveň kritizujú za neúčinnosť a nedostatok záujmu o dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. V roku 2023 bolo na írskych policajtov podaných 1 577 sťažností, čo znamená, že teoreticky sa sťažoval každý deviaty občan.

Poučenie z tohto prípadu je, že cyklisti, vodiči aj chodci by sa mali správať voči sebe s rešpektom a nepreberať úlohu policajtov. Ani cyklistom by sa nepáčilo, keby niekto monitoroval ich rýchlosť na chodníkoch alebo spôsob, akým prechádzajú cez križovatky, a tieto záznamy posielal polícii. Trestanie iných účastníkov premávky takýmto spôsobom vedie k zbytočným konfliktom a nepríjemnostiam.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie