Blaha na návšteve Moskvy: Prišiel som sa OSPRAVEDLNIŤ za rusofóbiu na Západe

Europoslanec Ľuboš Blaha na ceste v Moskve. Foto: Telegram/Ľuboš Blaha

Slovenský europoslanec Ľuboš Blaha v sobotu informoval, že odcestoval do Moskvy. Dnes sa opäť prihlásil z Červeného námestia a zároveň informoval fanúšikov o cieľoch jeho cesty.

Europoslanec Ľuboš Blaha dorazil na svojej ceste do Ruskej federácie. Cieľom je vyjadriť poďakovanie za oslobodenie od fašizmu a zároveň sa chce ospravedlniť za „rusofóbiu na Západe“.

Na platforme Telegram uviedol, že „Rusko je stále krásne, stále múdre, stále vyspelé. Prišiel som sa poďakovať za oslobodenie od fašizmu. A ospravedlniť sa za rusofóbiu na Západe,“ uviedol europoslanec.

Do Moskvy odišiel ešte v sobotu 12. októbra a píše, že krajšiu cestu si ani nemohol predstaviť. Podľa jeho slov dostal vo Viedni „grátis pivko“ od slovenského čašníka, neskôr si mal „pokecať“ s partiou slovenských fanúšikov futbalu, ktorí smerovali na zápas do Azerbajdžanu.

Jeho výprava nezostala bez povšimnutia slovenských či ruských médií. Napríklad denník ereport citoval jeho príspevok z cesty do Moskvy, v ktorom okrem iného vyzdvihol heslo „nikdy proti Rusku“. Dodáva, že to „cítim rovnako a vždy to tak cítiť budem“.

STVR cituje server Štandard, podľa ktorého je Blaha všeobecne označovaný za najviac proruského politika na Slovensku. Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa výrazne zhoršili po napadnutí Ukrajiny vojskom Vladimira Putina.

Na platforme sa pochválil videom, v ktorom kráča po známom Červenom námestí a vyjadruje Rusku priateľstvo. „Fašizmus a vojna prichádzajú zo Západu, sloboda a mier prichádza z Východu,“ tvrdí Blaha.

Ako europoslanec sa vo videu ospravedlňuje za „vojnové, nenávistné a doslova fašistické rezolúcie, ktoré prijímajú v Európskom parlamente proti Rusku.“

Blaha sa vydal do Moskvy krátko po stretnutí ministra zahraničných vecí Juraja Blanára s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa konalo v New Yorku.

Ruské médiá vnímajú Blahove ospravedlnenia. Agentúra RIA Novosti zvolila titulok: Europoslanec zo Slovenska sa prišiel do Moskvy ospravedlniť za rusofóbiu na Západe.

Cesta na východ však nezostala bez povšimnutia ďalších poslaneckých kolegov z Európskeho parlamentu. Jeho podpredseda za Progresívne Slovensko Martin Hojsík označil Blahov výlet za cynické divadlo, „ktorým sa chce zviditeľniť a odviesť pozornosť od zlyhaní vlády Smeru, od medzinárodnej hanby a Ficovej drahoty.“

“Pre lajky na Telegrame povie Blaha čokoľvek. A keďže v súčasnosti je tam populárny obdiv k diktátorom, ocitá sa europoslanec v čoraz nedôstojnejšom predklone voči Vladimirovi Putinovi a jemu podobným,” tvrdí Hojsík.

Podpredseda Europarlamentu ďalej zdôrazňuje, že Ľubošovi Blahovi zrejme prekáža boj Ukrajincov za vlastnú krajinu a slobodu.

“Na rozdiel od Smeru, v Progresívnom Slovensku vieme, že proti zlu a diktatúre treba bojovať, čo je aj o dkazom Slovenského národného povstania. Nenecháme sa zastrašiť človekom, ktorý by v tradícii československých komunistov vítal okupantov na slovenských hraniciach.”

Tomáš Valášek z PS pripomína, že obyvatelia Slovenska si zvolili život v Európskej únii a členstvo v NATO. “Len prednedávnom oznámilo ministerstvo obrany, že navyšuje výrobu munície, ktorá bude smerovať aj na Ukrajinu. Tým ste sa v Moskve pochválili?” kladie otázku Valášek.

“Zakrývate zlyhania vlády. Namiesto funkčného zdravotníctva ste priniesli kolaps nemocničných oddelení, namiesto lacnejších potravín ste priniesli Ficovu drahotu. A namiesto mieru ste priniesli medzinárodnú hanbu. Celkom slušné na ledva rok vládnutia,” uzatvára Valášek.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie