fbpx

Wlachovský: SR, ČR a Rakúsko podporia spaľovňu zdravotníckeho odpadu v Libanone

FOTO TASR - Jaroslav Novák
Zdroj foto: TASR

Krajiny Slavkovského formátu – Slovensko, Česko a Rakúsko – spoločne podporia výstavbu spaľovne nebezpečného zdravotníckeho odpadu v Libanone sumou 450.000 eur. Oficiálny začiatok výstavby oznámil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský v stredu počas pracovnej návštevy tohto blízkovýchodného štátu. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

V krajine, ktorá čelí vážnej kríze, neexistuje systematický prístup k likvidácii toxického odpadu z nemocníc, čo podľa slovenského ministerstva negatívne ovplyvňuje životné prostredie aj zdravie ľudí. Spoločný projekt troch krajín prispeje k efektívnemu a udržateľnému riešeniu tohto problému.

„Význam spolupráce krajín Slavkovského formátu, a to aj ďaleko za hranicami strednej Európy, potvrdzuje náš spoločný projekt v krízami zmietanom Libanone,“ povedal Wlachovský. Dodal, že Libanon patrí medzi partnerské krajiny humanitárneho a rozvojového pôsobenia Slovenska.

V Bejrúte šéf slovenskej diplomacie rokoval aj s predsedom vlády Nadžíbom Míkátím, pričom partneri vyzdvihli pomoc a podporu Slovenska pri prekonávaní vážnych kríz, ktorým Libanon čelí. „Diskutovali sme o zložitej politickej a ekonomickej situácii v krajine, vnútornej bezpečnosti, migrácii či ďalších výzvach, vrátane prelomenia patovej politickej situácie a naštartovania potrebných reforiem,“ priblížil Wlachovský.

V rozhovore s najvyšším predstaviteľom jednej z najväčších misií Organizácie Spojených národov (OSN) na udržanie mieru vo svete, veliteľom Dočasných jednotiek OSN v Libanone (UNIFIL) generálom Aroldom Lázarom Sáenzom, ocenil Wlachovský činnosť medzinárodných jednotiek, ktoré sú garantom zachovania prímeria medzi Libanonom a Izraelom a súčasne poskytujú pomoc a podporu miestnym komunitám.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie