Jedlé gaštany sú obľúbenou sezónnou pochúťkou. Kedy ich zbierať a ako skladovať?

Jedlé gaštany. Ilustračná foto/Zdroj: pixabay.com

Jedlé gaštany sú obľúbenou jesennou pochúťkou mnohých ľudí. Ich zber začína koncom septembra a zvyčajne trvá až do novembra. Takéto gaštany je možné konzumovať varené, ale aj pečené, avšak často nás od toho odrádza ich problematické čistenie. 

Ako ich zbierať a skladovať?

Portál doma.aktuality.sk uvádza, že zber jedlých gaštanov sa začína od konca septembra a zvyčajne trvá až do novembra. Pri ich zbere je požívajte prútené alebo drôtené košíky. Igelitové vrecká sa neodporúčajú, pretože pozberané gaštany môžu rýchlo „voňať“. V prípade, že gaštany nechcete okamžite konzumovať, môžete ich uskladniť v chladnej a vlhkej miestnosti po dobu 4 až 6 týždňov.

Ako ich rýchlejšie ošúpať?

Aby sa pečené gaštany rýchlejšie šúpali, je potrebné odstrihnúť z každej špičky gaštanu malý kúsok. Následne do nej urobte nožíkom krížik s hĺbkou rezu 4 až 5 milimetrov, aby ste narušili aj vnútornú šupku. Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou a osoľte. Keď sa voda začne variť, gaštany preceďte, rozložte ich na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečte 15 minút, až kým nezačnú škrupiny praskať. Po vytiahnutí z rúry ich zakryte utierkou na 10 minút a nechajte oddýchnuť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie