Guvernér NBS pod paľbou otázok: Kde sa vzal tajomný milión eur?

Na snímke obžalovaný guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a exminister financií Peter Kažimír a advokát Ondrej Mularčík. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

V prípade, ktorý sa dotýka guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, sa začína vynárať viac otázok ako odpovedí. Záhadných milión eur, ktoré sa objavili ako pôžička zaslaná firme, nie sú v majetkovom priznaní guvernéra zahrnuté, čo vyvolalo vlnu podozrení. Píše o tom na komentare.sme.sk komentátorka Nataša Holinová.  

Kažimír, obvinený z prijímania úplatku, požiadal súd o zastavenie trestného stíhania kvôli premlčaniu skutku. Táto žiadosť však nebola úspešná, čo znamená, že proces pokračuje. Sudca Milan Cisarik rozhodol, že súdne pojednávanie bude pokračovať ako verejné, čo odhalilo nové skutočnosti, ktoré by inak zostali skryté.

Jednou z najpálčivejších otázok je, odkiaľ pochádzajú tieto miliónové finančné prostriedky. Aj keď guvernér NBS má vysoké finančné odmeny, suma milión eur je v kontexte bežných príjmov stále pozoruhodná. Vzhľadom na to, že väčšina ľudí s vysokým príjmom by vedela vysvetliť zdroj takýchto prostriedkov, je mlčanie Kažimírovej obhajoby v tejto otázke viac než podozrivé.

Ďalším zaujímavým aspektom prípadu je výber hotovosti vo výške 60 000 eur. Táto suma bola vybraná z účtu, a to v čase, keď mal byť podľa obžaloby odovzdaný úplatok. Otázkou zostáva, prečo by niekto vyberal takúto veľkú sumu v hotovosti, keď väčšina legálnych finančných transakcií sa dá vykonať cez bankový prevod, čo je omnoho bezpečnejšie. Ani na túto otázku neprišla žiadna jasná odpoveď.

Podľa Kažimírovej obhajoby je zverejnenie informácií o milióne eur „zlomyseľným svinstvom prokuratúry„. Toto obvinenie zo strany obhajoby sa však dotýka skôr toho, kto tieto informácie zverejnil, ako samotného obsahu obvinení. Záujem verejnosti o túto kauzu je preto čoraz väčší, pričom ľudia očakávajú odpovede na otázky, ktoré zatiaľ zostávajú nezodpovedané.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie