Izraelské tanky prenikli do základne OSN: Ako reaguje medzinárodné spoločenstvo?

Zdroj: x.com/sentdefender, qudnen

Dňa 13. októbra 2024 došlo k incidentu, ktorý opäť rozvíril napätie v južnom Libanone. Izraelské tanky Merkava násilne prenikli do základne mierových síl OSN (UNIFIL) pri obci Ramja, pričom zničili hlavnú bránu. Incident sa odohral okolo 4:30 ráno, keď boli príslušníci UNIFIL v úkrytoch, a podľa správ UNIFIL tanky žiadali, aby bola základňa zhasnutá. Izraelské tanky zostali na mieste približne 45 minút a následne sa stiahli. Následne, o 6:40 ráno, bola v blízkosti základne hlásená streľba, ktorá spôsobila dym a podráždenie pokožky a žalúdočné problémy niektorým príslušníkom UNIFIL. Píše o tom agentúra TASR.

Tento incident nastal v rámci prebiehajúcej izraelskej ofenzívy proti militantnému hnutiu Hizballáh v južnom Libanone, ktorá trvá už niekoľko týždňov. Izraelské sily vyzvali mierové jednotky OSN, aby sa stiahli z pohraničných oblastí, kde prebiehajú boje, čo však OSN odmietla. Podľa Times of Israel, izraelský premiér Benjamin Netanjahu apeloval na OSN, aby evakuovala svojich vojakov z „oblastí kontrolovaných Hizballáhom„, aby sa zabránilo tomu, že by boli mierové jednotky využívané ako „ľudské štíty„. Napriek tomu mierová misia UNIFIL pokračuje vo svojej operácii a dohliada na dodržiavanie medzinárodných hraníc medzi Libanonom a Izraelom.

Útoky na UNIFIL vyvolali silné odsúdenie medzinárodného spoločenstva, vrátane Talianska, Francúzska a Španielska, ktoré majú v misii veľký počet vojakov. Talianska premiérka Giorgia Meloni ostro odsúdila útoky izraelských síl na mierové jednotky, pričom Taliansko je jedným z najväčších prispievateľov do UNIFIL. Napriek tomu Netanjahu obvinil OSN z toho, že svojou prítomnosťou umožňuje Hizballáhu využívať túto oblasť na svoje operácie.

Misia UNIFIL bola zriadená už v roku 1978 s cieľom monitorovať hranice medzi Izraelom a Libanonom po izraelskej invázii do Libanonu. Odvtedy oblasť čelí pretrvávajúcim konfliktom, pričom najväčšie boje sa odohrali v roku 2006 počas vojny medzi Izraelom a Hizballáhom. Napriek dlhotrvajúcej prítomnosti mierových síl je hranica neustále zdrojom napätia. Izrael dlhodobo kritizuje UNIFIL za to, že podľa neho nezabránili prítomnosti zbraní v tejto oblasti, čo porušuje rezolúciu OSN 1701.

V posledných dňoch bolo v dôsledku izraelských útokov zranených päť mierových vojakov. Bezpečnosť mierových síl je ohrozená, keďže boje v oblasti eskalujú. Velenie UNIFIL už presunulo niektorých svojich vojakov na väčšie základne, ale aj napriek tomu zostávajú mierové jednotky v pohraničných oblastiach v neustálom nebezpečenstve.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie