Slovenské firmy čakajú na milióny z dotácií, štát stále mlčí. Kedy prídu sľúbené peniaze?

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, Pexels/Photo By: Kaboompics.com

Keď Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v minulom roku oznámila desiatkam slovenských firiem, že im boli schválené dotácie, prinieslo to nadšenie. Majitelia a manažéri okamžite začali realizovať schválené projekty. Dnes, po viac ako roku, však namiesto radosti pociťujú frustráciu a obavy, pretože sľúbené peniaze na ich účty stále nedorazili a agentúra mlčí. Píše o tom sme.sk.

Príbeh týchto dotácií sa začal v októbri 2022, keď ministerstvo pôdohospodárstva vyhlásilo výzvu na podporu projektov zameraných na zlepšenie produktivity a udržateľnosti v poľnohospodárstve cez program Európskeho inovačného partnerstva (EIP). Výzva obsahovala 5,4 milióna eur, pričom maximálna výška dotácie pre jeden projekt bola stanovená na 200-tisíc eur. Do výzvy sa zapojilo 50 projektov, pričom žiadny z nich neprekročil stanovený finančný limit.

Z 50 prihlásených projektov bolo nakoniec schválených 38, avšak žiadny z nich zatiaľ nedostal finančné prostriedky. „Aby sme dokázali náš inovačný projekt zrealizovať, museli sme v dostatočnom predstihu zvýšiť našu operačnú kapacitu. Bez podpísania zmluvy a financií nám to však viaže cash flow, priestory, znižuje schopnosť reagovať na iné príležitosti a v neposlednom rade nedokážeme plniť záväzky voči našim partnerom, vyplývajúce zo spoločného zámeru podaného EIP projektu,“ hovorí Juraj Baľák a Lucia Baľáková zo sociálneho podniku Živá záhrada. Vysvetľujú, že nedostatočná finančná podpora výrazne spomaľuje realizáciu ich inovačného projektu, ktorý by pomohol regenerácii pôdy na Slovensku.

Podobne je na tom aj firma Ekolive z Košíc, ktorá vyvinula unikátny produkt na ochranu a výživu rastlín. „Každý posun dotácií v podstate ohrozuje našu existenciu, o ktorú bojujeme každý deň,“ hovorí výkonná riaditeľka Darina Štyriaková. Firma denne bojuje o prežitie, pričom situácia komplikuje život aj farmárom, ktorí sú zapojení do projektu.

Podľa správy KPMG je na Slovensku dostupných takmer 25 miliárd eur z európskych fondov na obnovu po pandémii a na podporu dlhodobých priorít, vrátane poľnohospodárstva. Tento balík financií zahŕňa okrem iného aj programy zamerané na energetickú efektívnosť a digitalizáciu, no firmy často narážajú na administratívne komplikácie, ktoré bránia rýchlemu prístupu k týmto zdrojom.

Niektoré firmy sa už vzdali nádeje na dotácie. „Je to obrovské zlyhanie a neuveriteľná hanba,“ hovorí majiteľ jednej z firiem, ktorý si želal zostať v anonymite. Aj napriek schváleniu dotácie musia podniky stále čakať a často sa nachádzajú v zložitej finančnej situácii, pretože nemajú prostriedky na dokončenie svojich projektov.

Ešte zložitejšiu situáciu odhaľuje správa Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý v roku 2020 ukončil niekoľko vyšetrovaní ohľadom nesprávneho používania európskych poľnohospodárskych fondov na Slovensku. OLAF identifikoval systémové slabiny v overovacích postupoch, čo viedlo k viacerým problémom pri prideľovaní fondov, a to môže byť jeden z dôvodov pretrvávajúcich oneskorení vo vyplácaní dotácií​.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie