Obľúbenú šálku kávy môžete ozvláštniť netradičnou ingredienciou. Nápoj bude jemný a šetrný k žalúdku

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Šálka dobrej kávy je pre niekoho zdrojom energie, pre niekoho len gurmánskym zážitkom. Preneste sa do jednej zo škandinávskych kaviarní, kde si môžete vychutnať kávu so zaujímavou ingredienciou. 

Počuli ste už o švédskej vaječnej káve? Či už ide o geniálny gastronomický trik alebo zvláštny experiment, je len na vás, no tento chutný a krémový nápoj má vo Švédsku tradíciu. Takto sa konzumuje už po generácie a v poslednej dobe tento špeciálny nápoj objavuje čoraz viac miest po celom svete.

Podľa Kanikky Malhotra, odborníčky na výživu, tento spôsob prípravy kávy zaviedli na stredozápade Spojených štátov škandinávski prisťahovalci a často sa nazýva „kostolná pivničná káva“, pretože bola obzvlášť populárna na podujatiach evanjelickej cirkvi. Vajíčko kávu čistí, znižuje jej kyslosť a dodáva jej ľahšiu, čistejšiu chuť, píše Blikk.

Švédska vaječná káva okrem novinky sľubuje aj mnohé zdravotné benefity vďaka kofeínu a vajíčkam bohatým na živiny, ktoré obsahuje. Pozrime sa, prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho jedálnička, píše indianexpress.com.

Nápoj bohatý na živiny

Vajcia obsahujú bielkoviny, zdravé tuky a základné vitamíny ako B12 a D. B Ramya, registrovaná dietologička, poukazuje na to, že jedno vajce poskytuje približne 6 gramov bielkovín, čo prispieva k regenerácii svalov a celkovému zdraviu. Pridaním vajec je jednoduchá šálka kávy výživnejšia, čo môže pomôcť potlačiť hlad a dodať rannú energiu.

Zvýšenie fyzického a duševného výkonu

Známy je obsah kofeínu v káve, ktorý zvyšuje bdelosť, koncentráciu a fyzickú výkonnosť. Malhotra poukazuje na to, že párovanie kofeínu s bielkovinami a tukom pred tréningom je naozaj dobrý nápad.

Kofeín poskytuje okamžitú energiu, zatiaľ čo bielkoviny a tuky pomáhajú udržiavať našu energetickú hladinu z dlhodobého hľadiska.

Je šetrnejšia k žalúdku

Jednou zo špeciálnych vlastností švédskej vaječnej kávy je, že má v porovnaní s tradičnou kávou nižší obsah kyselín. Vaječné bielkoviny sa spájajú s kyslými zlúčeninami kávy, výsledkom čoho je hladší a menej horký nápoj.

Ramya dodáva, že je to prospešné najmä pre tých, ktorí po pití bežnej kávy pociťujú pálenie záhy alebo tráviace ťažkosti.

Antioxidačné účinky kávy

Káva je bohatá na antioxidanty, najmä polyfenoly, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu a zápalom. Malhotra upozorňuje, že pravidelná konzumácia kávy je spojená so zníženým rizikom chronických ochorení, ako je Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a niektoré druhy rakoviny. Pridaním vajec sa zlepšuje nutričný profil kávy pri zachovaní jej antioxidačného účinku.

Hoci má švédska vaječná káva veľa výhod, Malhotra varuje, že by sa mala konzumovať s mierou, najmä ak si človek stráži príjem kalórií alebo hladinu cholesterolu. Porcia môže obsahovať okolo 200 kalórií, čo je viac ako šálka čiernej kávy.

Malhotra zdôrazňuje, že by ju nemali konzumovať tehotné ženy, deti a jedinci s oslabenou imunitou, pretože surové alebo napoly uvarené vajcia môžu spôsobiť infekciu salmonelou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie