Meníte zdravotnú poisťovňu, ale rozmysleli ste si to? Kráti sa vám čas na ODSTÚPENIE od žiadosti

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Každoročne sa tisícky pacientov rozhodnú zmeniť zdravotnú poisťovňu. Nárok na podanie žiadosti je vždy do konca septembra, ale od už podanej žiadosti môžu poistenci odstúpiť do určitého času.

Poistenci mali do konca septembra možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu. Ak ste si tento krok premysleli a chcete žiadosť zrušiť, máte pár dní, aby ste tak učinili.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) informuje, že pokiaľ nestihnete žiadosť vziať späť do 31. októbra, podaná prihláška zostane po tomto dátume v platnosti a poistenec sa stane novým klientom vybranej poisťovne od 1. januára 2025, informuje agentúra SITA.

ÚDZS aj tento rok upozorňuje poistencov, aby si výber novej zdravotnej poisťovne dôkladne premysleli, vyhodnotili všetky verejne dostupné informácie a zároveň ponúkané benefity, ktoré poisťovňa prepláca.

Poistencom odporúča komunikovať priamo s vybranou zdravotnou poisťovňou a s jej zamestnancami. Vyhnite sa kontaktu so sprostredkovateľmi alebo rôznymi agentúrami.

Keďže sa každoročne objavilo množstvo prípadov nekalého prepoistenia, aj bez vedomia poistenca, minulý rok sa do zákona zaviedla klauzula, podľa ktorej môže žiadateľ podanú žiadosť na zmenu zdravotnej poisťovne vziať späť do 31. októbra daného kalendárneho roka, a to bez udania dôvodu.

Rozhodnutie o zrušení už podanej žiadosti môžete doručiť osobne, poštou alebo elektronicky cez portály poisťovní. Doručenie akoukoľvek formou musíte zrealizovať najneskôr do 31. októbra 2024. Poistenci, ktorým poisťovňu zmenili nedobrovoľne alebo bez ich vedomia, budú zvlášť vyzvaní, aby si premysleli túto možnosť.

V minulom roku bolo podaných vyše 173-tisícov žiadostí o zmenu poisťovne, z čoho bolo platných 146-tisíc. Zvyšných 27-tisíc prihlášok poisťovne neakceptovali z dôvodu, že sa poistenec rozhodol svoju žiadosť vziať späť.

Najväčší odliv zaznamenala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, a to až takmer 49-tisíc poistencov, naopak takmer 41-tisíc poistencov prestúpilo do Dôvery. K Unionu sa pridalo cez 7 800 nových klientov, informuje ÚDZS na svojej stránke.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie